Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
70% от боклука в Благоевград е на строителните фирми
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:05 / 21.03.2010Коментари (1)1184
© Blagoevgrad24.bg
Основната част от образуваните строителни отпадъци и отпадъци от разрушаване на сгради (СООРС) - земни маси, тухли, бетон, асфалт, керемиди, плочки, дърво, метали, хартия, пластмаси, стъкло се депонират на действащите общински и регионални депа, показва анализ на РИОСВ - Благоевград, съобщават от институцията.

В общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда практиката в момента е до изграждане на Регионално депо Разлог строителните отпадъци да се депонират на действащото депо на гр. Разлог.

В регионалните депа Гоце Делчев (за общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово) и Сандански (за общините Сандански, Кресна и Струмяни) постъпващите СООРС се депонират в действащите клетки заедно с останалите неопасни отпадъци или се използват за запълване на негативни форми на релефа.

В Регионално депо - Петрич (община Петрич) е отредена и действа отделна клетка за строителни отпадъци. Нейния голям остатъчен капацитет позволява експлоатацията й за около 5 години.

В Благоевградска област съществува само едно депо за строителни отпадъци - това край с. Изгрев, община Благоевград. Депото не разполага с денонощна охрана и това създава предпоставки за изхвърляне там и на друг вид отпадъци. Данните получени от ОбА -Благоевград сочат, че около 70% от образуваните отпадъци са от фирми, които извършват строителство, 10% от разрушаване на сгради и около 20% от физически лица от строителство и ремонт на сгради. Към тези 20% са и количествата, които общината ежегодно почиства заради нерегламентирано изхвърляне от граждани. Изчисленията на количествата СООРС са на база платена в община Благоевград такса за депониране.

Анализът на съществуващото състояние и наличните техники по управление на дейностите по СООРС е направен във връзка с подготовка на проект на Национална стратегията за управление на строителните отпадъци и отпадъците от разрушаване на сгради, която е заложена в Плана за действие на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците 2009-2013 г., приета с Решение № 1/09.01.2009 г. на Министерски съвет.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Добромир Стоймирски
премахни филтъра

Чудя се защо още нямате статия за днешния протест в Благоевград?
0
 
 
В с.Селище, общ.Благоевград - фирмата "Кирил Стойчев" /дърводелския цех/ е превърнала терена до който се намире цъхят в буквално сметище. Оплакаха се съседите на обекта. Това място е заприличало на бунище подобно на което е в с.Бучино. Кметът до сега не е посмял да направи нищо вече толкова години. За съжаление е така. Дори и да има данък лукс, то боклукът от тези "лукс" хора пак ще си го има.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: