Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Участвал ли е Димитър Стойчев-Черен брат на таен семинар за "черно тото"?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:45 / 27.06.2011Коментари (0)1676
© Blagoevgrad24.bg
Лидерът на ДСБ в Петрич Стоил Яков и симпатизантът на партията в Благоевград Димитър Стойчев-Черен брат са участвали на таен семинар в София, на който обучавали бъдещите букмейкъри в схемата с незаконния хазарт, разбита преди месец от ГДБОП, съобщава в. "24 часа".

В акцията участваха още данъчни и представители на Държавната комисия по хазарта. На 11 май антимафиотите удариха 25 нелегални букмейкърски пункта в Благоевград, Петрич, Сандански, Пловдив, Първомай и Разлог, както и 13 заведения. Според МВР групата за черно тото печелела между 20 000 и 50 000 евро на ден, без да плаща данъци в България.

По-късно стана ясно, че мрежата за нелегални залагания била на австрийската букмейкърска компания "Голдбет".

По данни на нашите спецслужби за разлика от други известни компании австрийците решили да оперират директно у нас чрез свои хора. Един от тях е бил Стоил Яков, който на пресконференция на 18 май обяви, че е консултант на "Голд бет".

За разлика от другите известни заложни къщи от "Голдбет" примамвали клиенти с много по-високи коефициенти за печалба. В началото на януари в хотел в София се състоял таен семинар, на който представителят на австрийския букмейкър - италианецът Марио Рипамонди, се срещнал с над 40 души, предимно от Югозападна България. Това били бъдещите букмейкъри, които щели да движат залаганията на австрийците и които били доведени от Яков и Стойчев.

На срещата българите били инструктирани как да работят със софтуера, как да приемат залози и да издават фишове. Някои от групата ходили и на обучение в Австрия.

Според спецполицаи схемата била изключително проста. Представител на "Голдбет" отивал при собственик на кафене или друго заведение и му предлагал срещу 1000 евро годишно и процент от печалбите да предлага тайно залози. Тази дейност обикновено се вършела или от бармани, или от сервитьори.

Нужно било да се инсталира само компютър и свързан с него принтер. Със специален акаунт барманът влизал в сайта на австрийския букмейкър и залагал с кредитна карта от името на клиентите си.

После му принтирал фиш, с който да си прибере парите, ако спечели. Реално според данъчните кафенетата съществували като нелегални букмейкърски къщи, без да имат лиценз за такава дейност.

В пунктовете можело да се залагат от 1 до 100 000 лв. Среднодневните залози от цялата мрежа варирали между 20 и 50 000 евро.

Само за няколко месеца австрийците успели да изградят над 40 нелегални букмейкърски пункта в цялата страна. Мрежата била под крилото на бивши силови групировки, засекли от МВР.

Представителите на "Голдбет" в България работят на граждански договори и декларират доходите си, заяви на пресконференцията Стоил Яков. Той отрече частният му бизнес да има нещо общо с партийната принадлежност. Допълва, че "Голдбет" не осъществява пряко дейност на територията на България.

Онлайн залаганията се извършвали през интернет, а доставчикът на услугата си плащал данъци в Австрия. Консултантът каза още, че фирмата има законно разрешение за хазартна дейност от австрийското правителство. Спецполицаи обаче смятат, че въпросното разрешително е издадено от регионалното правителство на област Тирол, а не от държавен орган в Австрия.

По закон у нас не е забранено залагането в интернет сайтове. Повечето българи играят при чужди букмейкърски къщи, които не плащат данъци у нас.

МВР, Министерството на финансите и Държавната комисия за хазарта искат промени в закона, според които чуждите букмейкъри трябва да се регистрират у нас и да свържат компютрите си с НАП, за да развиват дейност. По неофициални данни нелегалният хазарт реализира над 200 млн. лв. годишно оборот, а държавата губи над 12 млн. лв от данъци.

След полицейската операция през май, въпреки че организаторите на мрежата за залагания са заподозрени за данъчни престъпления, все още срещу тях няма образувано дело, научи "24 часа". Причината е, че прокурорът от Благоевград, на когото е разпределена проверката по случаен признак, си е направил отвод.

Сега тече едномесечен срок, в който шефовете му трябва да кажат дали приемат отвода, или не. Ако стане първото, трябва да бъде избран друг прокурор.

Според спецполицаи по същия начин процедирали прокурорите от Благоевград след разбиване на бандата за черно тото в Гоце Делчев, ръководена от Димитър Диамандиев преди години. Тогава пак имало отводи на магистрати.

В момента в ГДБОП се правят експертизи на прибраните по време на акцията 13 компютъра. Два от тях вече били проверявани преди година. "Тогава ни ги взеха, държаха ги 3 месеца и ги върнаха с обяснение, че няма нищо незаконно", коментира адвокат на една от фирмите.

Стоил Яков е лидер на ДСБ в Петрич от създаването на партията досега. Преди 6-7 г. беше председател на тютюнева кооперация "Златен лист" в Петрич. Заедно с братята си има строителна фирма, стопанисва и хотел в Банско.

Той е племенник на Иван Будимов, шеф на митница Кулата при правителството на Костов.

Другият спряган като организатор на залаганията Димитър Стойчев-Черен брат от Благоевград е вуйчо на бившия футболист Георги Бачев и сред най-верните симпатизанти на ДСБ. Бил е кандидат за общински съветник, член на общинското ръководство. Не пропуска партийна сбирка на ДСБ. Бе сред посрещачите на Иван Костов при последната му визита в Благоевград преди месец.

Черен брат е собственик на кафене "Райска градина", което работи само през лятото в Благоевград. Преди години имаше пункт на "Еврофутбол" в благоевградски квартал, но го затвори. Според близки на фамилията Стойчев и племенникът му Георги Бачев в последните години били в обтегнати отношения, рядко се виждали и не контактували. С майката на футболиста, която му е сестра, обаче стопанисват кафенето от поне десетина години. Преди дни Стойчев е бил викан за разпит в полицията, но отказал да говори по съвет на адвоката Виктор Михайлов.

"Какъв бос съм аз? Какво черно тото? Омерзен съм от тези обвинения. Да не говорим пък, че замесиха и партията, което е безумие! Футболен запалянко съм и играя "Еврофутбол", но за нелегални залагания да ме обвиняват е неуместно", възмущава се Черен брат. Твърди, че по цял ден е на караваната, където дори и компютър нямало. Яков и Стойчев се познават от много години и се чуват често, но разговорите им били свързани само с партийната работа.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: