Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Убиха най-големия длъжник с дървени колове на улицата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:38 / 16.05.2011Коментари (0)663
© Blagoevgrad24.bg
"Един от тримата ни "милионери" вече го няма. Убиха го негови роднини, съобщава в. "24 часа". Зверски, с дървени сопи на улицата", казват комшии на Атанас Димов в симитлийското село Крупник.

45-годишният ром е член на Съвета на директорите на скандално известната фирма "Транслимитид", която е най-големият длъжник на НАП и води класацията с 398 млн. лв.

Според регистрацията на фирмата председател на директорския борд е баджанакът му Георги Сулев, а негов заместник - Бисер Евтимов.

Тримата безработни роми станаха за подбив в селото, когато се разбра, че дължат огромните данъци.

На 15 април Атанас Димов и синът му Ангел бяха нападнати пред къщата им от десетина техни роднини от Крупник и Сандански и пребити с дървени колове. След 10 дни в кома бащата почина в болница, а синът му успя да се възстанови от побоя.

"Така ли умира милионер? Пребит на улицата като куче! Искам справедлива присъда за убийците. Страхуваме се от тях", гневи се вдовицата Ася Димова. Твърди, че нямало причина за нападението над мъжа и сина й.

Ден преди мелето 17-годишният Ангел разтървал две биещи се деца от ромската махала, заради което си навлякъл гнева на роднините на едното момче. На следващата вечер те извикали останалата част от родата от Сандански и с дървени колове пребили на улицата Ангел и баща му.

Полицията арестува двама, запозодрени, че са нанесли фаталните удари на починалия Атанас. Така "милионерите" в селото намалели с един, майтапят се крупничани.

Атанас, жена му Ася, синът Ангел и една от дъщерите с двете си малки деца живеят в кирпичена къщурка с една стая в Крупник. Издържат се от майчинството за двете бебета. Преди няколко години Ася работила в обувнафабрика, но се разболяла и напуснала. Сега се хваща да прекопае някоя градина на съседите, за да изкара 5 лв. за храна на внуците си. Докато бил жив, мъжът й пък събирал старо желязо.

"Някой наистинавзе милионите, ама не сме ние. Бедни сме и затова ни използваха. Откараха мъжа ми в София да се подписва под някакви документи, уж да му дадат помощи. После разбрахме, че има измама, но не знаем кой я направи", разказва вдовицата как съпругът й станал един от шефовете в мистериозната фирма.

"Транслимитид" има регистрации в София и Кюстендил от 2004 и 2005 г., но след това са заличени. Пререгистрирана е няколко пъти с различни имена. Изкупувала е други над 20 фирми с дългове, докато накрая се оказа фантомна. Имала е акционери от екзотичния остров Ниуе и о. Самоа.

"Какви са тези острови? За първи път ги чувам Сигурно там е много красиво!", диви се пък шефът на директорския борд Георги Сулев.

Дъщеря му Мария, която е осмокласничка, също не си спомня по география да е учила за екзотичните места. "Може и да пише в учебниците, ама аз нямам, защото нямаме пари да си ги купя. До пети клас, когато ги раздаваха безплатно, бях отличничка, сега обаче няма откъде да чета и хич не ме бива с оценките", притеснява се "милионерската" щерка.

Сулев живее в порутена къщичка с две стаи в края на селото. Едната стая е за майка му и двете му дъщери, а другата - за него и съпругата Евелина.

Двамата работят по програма за временна заетост и получават около 130 лв. на месец. Майка му пък взема 170 лв. пенсия. Получава парите като многодетна майка с 4-ма синове и 3 дъщери. Допреди 10 г. Георги е работил в близката мина, но го съкратили. Оттогава няма постоянна работа. Събира старо желязо, хваща се да сече дърва на съселяни за по някой лев.

Понякога го викат да свири с кларинета и зурната на сватби. Повече от 1000 лв. накуп никога през живота си не е виждал.

"Ама то и това са чужди пари. Виждал съм ги, когато сватбарите ги събират от гостите", казва шефът на "Транслимитид".

Спомня си, че през 2004 г. негов съселянин му обещал помощи от фондация за бедни роми. Качил ги на микробус заедно с Атанас и Бисер и ги откарал в кантора на нотариус в София. Там ги почерпили с уиски, дали им по 60 лв. и ги накарали да подпишат по 30-40 документа.

Георги е учил до 5-и клас и може да чете и пише, но толкова листове не успял да прочете набързо. Така и не разбрал, че го направили собственик и директор на фирма. После тримата роми били отведени в банка, където също се подписвали под някакви документи.

След няколко месеца започнал да получава писма от дънъчните. Искали му да представи фактури, митнически декларации, разплащателни документи, банкови платежни и др., които за първи път чувал.

Така се усъмнил, че нещо не е наред. Почнали да го викат и за разпити в полицията в София. Първо му казали, че дължи 7 млн., после станали 70 млн.

"Тогава написах писмо до министъра на финансите Пламен Орешарски. Описах му как са ме измамили и настоявах да се издирят виновните, за да се спре този кошмар, но отговор не получих. Идваха данъчни да ми описват къщата. Провериха по всички банки дали имам сметки, пращаха писма до съдилищата в страната дали имам фирми и имоти. Проверяваха и колко мобилни телефона имам.

"Видяха, че съм гол като църковна мишка", спомня си ужасните години Георги. Два пъти получавал заповеди със забрана да напуска страната. Събрал е в голяма черна чанта всички документи от полицията и данъчните, които са близо 500 листа. Пази ги, "за да не би да потрябват". Казва, че от 1-2 г. никой не го търсил повече за дължимите суми.

"За обяд семейството на милионера яде леща, а вечерта ще сме на боб. Пържим картофи единия ден, на другия - яйца. Имаме малка градина и си отглеждаме зеленчуци. Купуваме понякога салам от 1,15 лв. Това е менюто на милионерите от Крупник", казва със самоирония безработният ром.

Третият "бизнесмен" от селото - Бисер, е на същото дередже. Наскоро жена му с двете деца го напуснали заради немотията. Сега се хванал овчар, за да си изкарва прехраната.

"Държавата, ако намери тия, дето взеха милионите, с парите им трябва да отвори цехове за безработните. Не сме мързеливи, ама няма работа", съветва управниците "милионерът с празни джобове", както сам се нарича Георги.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: