Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
“Малеш"( Микрево)– новата футболна гордост на Югозапада
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:30 / 10.12.2010Коментари (0)398
©
Един селски отбор ще се изправи срещу ЦСКА в събота за купата. Основният въпрос е обаче какво точно означава "Малеш". Клубът е кръстен на областта Малешевията, която е нещо като Шоплука около София. Тази година "Малеш" отбелязва 70-годишен юбилей. Тимът е сформиран през 1940 г., като е имал различни имена - "Урожай", "Струма" и "Миньор", когато играчите се водели на заплати в съседна мина. От 1985 г. играе под името "Малеш" на стадиона в селото, който е само на 1 км от главния път за Гърция. До 1992 г. Микрево е било квартал на Струмяни, след това са разделени като две отделни населени места.

"Даваме си сметка, че няма как да спечелим купата на страната, но поне в събота ще стане истински празник за феновете на футбола в района. За съжаление откъснатият главен път Е-79 ще попречи на доста хора да видят двубоя с ЦСКА", казва президентът на "Малеш" (Микрево) Валентин Чиликов.

Дебютантите в "Б" групата стигнаха до осминафиналите след драматично елиминиране на "Видима-Раковски". За отбора от Микрево се разчу преди 2 г., когато отново бе на косъм от влизане в професионалните групи. Тогава игра бараж със "Септември" (Симитли) и загуби. Мачът обаче бе предаван пряко по телевизията, а се изсипаха и един куп журналисти.

Преди да се сдобие с футболна слава, селото бе популярно в първите години на демокрацията с красивите ромки, обект на сериозни любовни похождения на гърци. Микрево се слави като селото с най-голям брой роми, които са около една трета от 2200-те жители.

Коли с гръцки номера паркирани посред нощ в махалата бяха обичайна гледка в началото на деветдесетте години. После модата на българо-гръцката любов затихна.

Любопитна подробност е, че селото е в община Струмяни, а самият общински център е с наполовина по-малко жители.

"Новаци сме в професионалния футбол, но се стараем да бъдем изрядни в организацията. Ние сме малък клуб, но с достойнство. Не можем да се мерим с грандовете, но със собствени средства, много усилия и спонсори успяваме да се справяме", допълва президентът Чиликов, който е и общински кмет. Поема общината през 1999 г., когато е едва на 29 г., и оттогава до днес печели всички местни избори.

Клубните цветове са син и червен. Основният екип е тъмносин, а резервният - бяло-червен. Най-големият успех на "Малеш" е през сезон 2006/2007, когато става носител на купата на Аматьорската футболна лига. През същата година играе на 1/32-финал за купата на България. През миналия сезон става шампион на Югозападната "В" група и влиза в професионалния футбол.

Стадионът с площ 35 дка, противно на очакванията за селски отбор е в добро състояние. По времето на соца е строен с идеята да се ползва като място за подготовка на елитните клубове. Впоследствие е занемарен. Ремонтиран е със средства по проект "Красива България", а строителна фирма на принципа на публично-частното партньорство с общината го поддържа. Сградата със съблекалните е на два етажа. На втория има стаи с общо 30 легла. Там живеят част от играчите, които не са от региона.

Стаите са с прекрасни хотелски условия, всяка със санитарен възел, сателитна телевизия, безжичен интернет, климатици и всякакви други удобства. Възпитаниците на страши треньора Пламен Мицански провеждат тренировките си на игрището в близкото с. Илинденци. Преди години то е било занемарено, но с доброволен труд на играчи и работници по временната заетост в общината, теренът е оправен.

Футболистите са предимно местни момчета от региона.

Най-опитният е 37-годишният Лъчо Дафков, играл над 100 мача с екипа на "Пирин".Вратарят Васил Василев-Дзоф, на 34 г. пък е бивш играч на "Левски" и други клубове от елита. Играещият помощник-треньор Жоро Жежев е бил на терена с екипа на "орлетата". "Разчитаме на играчи от нашата школа. Стремежът на общината е не да влиза в елитния футбол, а да развиваме детско-юношеската школа. Искаме децата да са на терена, а не в заведенията или пред компютрите. Затова и парите, които отпускаме, са предназначени основно за тях", казва кметът Чиликов. Преди години, когато финансовата криза още не бе налегнала общинския бюджет, от него годишно се заделяха до 50 хил. лв. за спорта.

Сега сумата е наполовина. "Малеш" се издържа основно отспонсори. Най-голям дял във финансирането има столична фирма, привлечена от Емил Кременлиев, който пък е дългогодишен приятел на Пламен Мицански. Наставникът държи първенството за треньор, задържал се най-дълго време в един отбор - ръководи тима от 9 г. Административният директор Кирил Орманлиев пък е бил 20 г. играч на "Малеш". Клубът е един от най-бедните в нашето първенство и оттам не крият, че напоследък има забавяне на заплатите. Ентусиазмът на играчите и щаба обаче все още не стихват

Фирми помагат с безплатен бензин и автобуси при гостуванията. Други пък са спонсори за екипировката. Приходите от продажби на билети не са големи, но стигат за покриване поне на разходите по съдийството.

Стадионът има 2500 места, като за срещата с ЦСКА ще бъдат монтирани временни трибуни за още около 1500-2000 души. Цената на билетите за "червените" фенове е 5 лв., а за домакините - 3 лв. Водещо в случая не е да имаме печалба. Ако се наложи, ще има и по-малко места, но те трябва да са сигурни и да няма опасност за зрителите по трибуните, казват от щаба. На редовни срещи от първенството идват от 300 до 3000 зрители. Най-посещаваният мач досега бе със "Септември" (Симитли) за влизане в "Б" групата преди един сезон.

"Простираме се според чергата си. Знаем си мястото и не се борим за "А" група. Несериозно е да го говорим. Не приемаме обаче да ни наричат поредния асансьор в "Б" групата, който ту се изкачва в класирането, ту изпада. Стоим стабилно, делейки 2-4 място", допълва президентът. Радва се, че има добри футболисти, които се раздават на терена и играят от сърце. Признава, че има няколко, които могат да играят в грандовете. Ако има интерес към тях, няма да ги спираме и ще ги пуснем да се развиват. През зимната пауза обмисляме да вземем не повече от 1-2 нови попълнения, казват от клуба.

"Знаем си силите, срещу ЦСКА няма какво да губим. Физически сме добре подготвени, трябва психически да издържим, защото все пак противник като ЦСКА малко или много стресира. Футболът затова е интересна игра, защото понякога стават и чудеса", реалистичен е помощник-треньорът Жоро Жежев.

Безспорният най-известен жител на селото е легендата в борбата Симеон Щерев. Световният шампион в момента е национален треньор и благодарение на него бе открита феноменалната Станка Златева. Очаква се той да присъства също на стадиона.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Kатастрофи Великотърновско
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: