Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
"Лечима" ли е хомосексуалността?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 00:05 / 09.08.2011Коментари (0)610
Не са малко тези, които твърдят, че хомосексуалността е заболяване, което се лекува - с хомеопатия, психотерапия и... молитви. В САЩ отдавна се предлагат "терапии за лекуване на гейове". А отскоро и в Европа...

И през това лято по цялото земно кълбо се проведоха гей-паради в името на правото на сексуално самоопределяне и равнопоставеността на лесбийките, гейовете, би- и транссексуалните. И докато подобни събития са популярни в европейски страни като Германия, където градове като Кьолн разполагат с процъфтяваща гей-сцена, в други части на Стария континент хомосексуалните живеят в страх, отблъснати от обществото.

Нарастващ брой фундаменталистки групировки се опитват да "превърнат" гейове и лесбийки в хетеросексуални. Т.нар. "конверсионна терапия" предизвиква вече от години дебати в САЩ. Напоследък сред организациите за защита на сексуалните права на малцинствата расте загрижеността, че тези групировки се прокрадват все повече и в Европа.

С молитви срещу гейовете

В баварската столица Мюнхен например "Съюзът на лекарите католици в Германия" неотдавна ядоса организациите на гейовете и лесбийките с изявлението, че е бил открит "лек срещу хомосексуалността". "Не искам никого да дискриминирам, но не мога да кажа, че е политически коректно да си държа езика зад зъбите и да твърдя, че всичко е нормално. Тези хора са болни", казва Геро Винкелман, директор на организацията на медиците католици.

Възможностите за "лекуване" на гейове, предлагани от Винкелман, който е джипи без никаква квалификация по психотерапия, публикувани освен това на уебсайта на лекарите католици от Бавария, включват хомеопатия, психотерапия и... молитви.

Германската асоциация за равнопоставеност на гейовете, лесбийките, би- и транссексуалните осъди Винкелман заради твърденията му, че хомосексуалността е заболяване, което се нуждае от лечение. Според изпълнителния директор на асоциацията Клаус Йец подобни "конверсионни терапевти" се превръщат във все по-голям проблем за Германия. Според Йец зад тях застават най-вече християнски или крайно десни организации, обявили "кръстоносен поход" срещу хомосексуалността.

Те копират ставащото от дълго време в САЩ, казва Йец и добавя, че тези фундаменталисти са особено активни из германските университети. Там те по-лесно установяват контакти с млади хора, на които обясняват, че ако "имат проблем с това, че са хомосексуални, могат да бъдат лекувани".

Досега организацията на Йец е идентифицирала шепа групички, активно опитващи се да "превръщат" хомосексуалните в хетеросексуални. Движението обаче не се ограничава само в Германия. Според едно проучване на University College London от 2009 г. 17 на 100 от терапевтите в Обединеното кралство са се опитвали да променят сексуалната ориентация на пациенти.

Брюнетките са болни, те трябва да станат руси?

Терапевти от рода на Винкелман в Бавария отхвърлят решението на Световната здравна организация от 1991 година хомосексуалността да бъде извадена от списъка й на заболяванията. Това изваждане от списъка на СЗО означава, че опитите хомосексуалността да бъде лекувана като заболяване са в противоречие с етиката, подчертава Уте Михаелис, психотерапевт-специалист по сексуалните идентичности в Кьолнския университет.

Тя окачествява конверсионната терапия като "абсурдна" и равняваща се на опита да бъде убеден човек с кафяви коси, че това е нещо болестно и би трябвало всъщност косите му да са руси. "Ако сте несигурни за сексуалната си идентичност, ние можем да ви поставим съответната диагноза, но това не се отнася до фактическата ви сексуалност", изтъква Михаелис.

Източник: dw-world.de







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: