Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Два милиарда лева заложени на черно тото в България през 2010г.!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:40 / 18.11.2010Коментари (0)295
©
Заложените през 2010-а пари на черно тото в България гонят 2 милиарда лева, става ясно от изявление на Явор Колев, експерт по киберпрестъпленията в ГДБОП.

За 2008-а в тъмния бизнес са влезли 1,2 млрд., а през м. г. - 1,5 млрд. А сега се чака рекорд, след като бизнесът с футболен хазарт е сред най-бурно развиващите се в света, а приходите растат зашеметяващо...

"Няма нива в йерархията на футбола у нас, които да са предпазени от евентуални проверки на ГДБОП за черно тото - добави Колев. - Когато се получи сигнал с конкретна информация, той внимателно се проверява както от правоохранителните органи в лицето на ГДБОП, така и от правоприлагащите от страна на прокуратурата. През 2008 г. 1,2 млрд. лева са изтекли в такива сайтове, в офшорни зони, което означава, че 150 млн. лв. не са постъпили в бюджета на страната като данъци само от България."

При операции на ГДБОП са засичани схеми на черно тото из различни райони на страната. Най-често при акциите на антимафиотите се разбиват и рекетьорски групи, които се занимават със събиране на парите от длъжниците. Те често са свързани и с бившите силови групировки.

Далаверата остава над закона

Далаверата с манупулиране на мачове остава над закона поне до Нова година, стана ясно след "среща на върха" в парламентарната Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта.

В момента няма законови разпоредби, които да криминализират уговарянето на футболни срещи. Директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов призна, че разследването на 8-те съмнителни мача, за които алармира шефът на УЕФА Мишел Платини, е обречено на неуспех. Въпреки настояването на председателя на комисията, Найденов отказа да разкрие кои са проверяваните мачове.

"Дисциплинарният правилник на БФС препраща съмненията за уговорени мачове към органи, които не съществуват", обяви председателят на комисията Огнян Стоичков. "Кажете какво да променим и ще го направим - отговори президентът на БФС Борислав Михайлов. - Ние не сме разследващ орган. Няма делегат, който да каже, че даден мач е манипулиран."

Комисията реши до 17 декември БФС, ГДБОП, прокуратурата и Комисията по хазарт да внесат предложения за законова уредба, която да криминализира манипулирането на мачове. След Нова година ще бъде създадена работна група, която да предложи общите си идеи в парламента.

Депутатът от ГЕРБ и шеф на "Чавдар" (Етрополе) Емил Димитров предложи част от приходите на букмейкърите да отиват за клубовете. "Ако имат такова перо, отборите ще са стимулирани да играят честно", обясни Димитров.

Страните се обединиха, че трябва да се работи повече с букмейкърите. Легалните къщи изпращат сигнали, но отказват да дадат информация кой е залагал. Прокрадна се и идея да се направи мониторинг на азиатските букмейкъри, за да става ясно колко се залага на български мачове. Най-радикалното предложение беше хазартът изцяло да се забрани и проблемът да се забрави.

От букмейкърската къща "Спортинг бет" се усъмнили за "Ботев" - "Беласица" (5:0)през 2008-а. До разследване пак не се стигнало. Сигнали за уговорки са подавани и срещу "Локо" (Пд), "Вихрен", "Пирин" и "Лудогорец".

Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: