Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Българският парадокс: Спазването на закона води до проблеми
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:18 / 02.08.2011Коментари (0)422
©
Български парадокс е, че спазването на закона може да доведе до повече проблеми, отколкото неговото неспазване. Кризата с "Лукойл", който беше принуден да спре производството на горива, понеже не е изпълнил изискванията за монтирани датчици, е красноречив пример. По белия свят е точно обратното - проблеми има, когато законът се нарушава, а не когато се изпълнява.

В България по-скоро обичайното явление е, че ако не се гази пряко през закона, той по-скоро се заобикаля. Например при алкохола, който също е акцизна стока. Знае се, че имаше фирми, които далеч не плащаха бандероли за всички произведени количества, в резултат на което имаха възможността да продават на значително по-ниски от конкурентите си цени.
Така се получава, че този, който е избегнал закона и е скрил данъци, има предимство пред онзи, който си е платил всичко и е изряден към бюджета.
По същия начин е и при работодателите. Тези, които осигуряват работниците си на действителната заплата, са една крачка назад от онези, които плащат на ръка и внасят осигуровки на фиктивни възнаграждения.
Този, който се е подредил по правилата на светофара, минава след другия, който кара по релсите.
И така нататък.
Ако България иска да стане наистина европейска страна, с европейски доходи и европейски стандарти, пътят е този: спазване на закона, коректност в отношенията между работници и работодатели, коректност между деловите партньори.
Засега обаче това е по-скоро от областта на пожеланията, отколкото на реалността.
Средата е безкрайно изкривена и когато властта тръгне да налага спазване на законите, се получават не точно тези ефекти, които би трябвало.
В конкретния случай със затварянето на бургаската рафинерия това би трябвало да доведе до засилена конкуренция в търговията с горива, което на книга трябва да докара по-ниски цени за потребителите и по-добро качество.
На дело може да стане точно обратното: и цените да се вдигнат още, и качеството да се влоши. Не е изключено даже да се яви и дефицит и той да се покрива от държавния резерв, както стана със самолетното гориво.
А това е така, понеже е създадена дългогодишна традиция, култура на бизнеса, която практически поощрява неспазването на законите, както вече беше описано.
В България, поне досега, разбиването на един монопол обикновено не води до истинска конкуренция, а до нов монопол. И цените не падат, а напротив.
Понеже сегашната непреклонност на държавата да наложи спазването на определени изисквания става пред очите на всички, а и елиминирането на един конкурент за сметка на друг ще има непоправими политически последствия за властта, има надежда, че този път това може да доведе до истинска конкуренция и до реални ползи за потребителите.
Ако това е така, юлско-августовското изправяне на нокти ще си е струвало.
Ако ли не, ще стане това, което вече безброй пъти сме виждали.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Природни стихии
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: