Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
Бербо само губи от връщането си в националния!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:05 / 09.02.2012Коментари (0)994
© Blagoevgrad24.bg
ЗАВРЪЩАНЕТО на Димитър Бербатов в националния отбор се очаква от 14 май 2010 г. - тоест от деня след отказа му да играе за България.

Остава да се види дали завръщането наистина ще стане факт. Най-важното обаче е дали то ще се отрази положително на самия футболист, пък и на отбора. Макар че на тим, който се намира на 83-о място в световната ранглиста (под Уганда, но над Антигуа и Барбуда), вече нищо не може да се отрази отрицателно.

Причините за промяната в мнението и намерението на Бербатов най-вероятно няма да бъдат разкрити скоро. Все още липсва и категорично обяснение защо най-добрият засега български футболист на XXI век обърна гръб на националния си отбор преди почти две години.

През последните месеци Бербатов почти не играе в "Юнайтед", макар да е актуален голмайстор на Висшата лига. Именно желанието му дабъде по-често на терена може да е катализатор на завръщането в националния. В него поне мястото му в титулярния състав е гарантирано. Може да е имало разговори за това с тарторите - двамата Петрови, наследилия го като Футболист №1 Николай Михайлов, Благой Георгиев. А може и да е имало намеса по-отгоре - премиерът Бойко Борисов никога не е крил симпатиите си към Бербатов. Той би приветствал повторната му поява в отбора, воден от премиерския партньор в тениса Любослав Пенев.

Малко по-трезв поглед върху казаното от Бербатов в Манчестър онзи ден би трябвало да подскаже, че той няма какво толкова да спечели от връщането си в националния. Само проблемите му ще се увеличат с още един. А и "доброжелателите" му ехидно ще подмятат при всеки негативен резултат на тима: Е, нали големият футболист се върна. Защо пак сме зян?

Вече 20 години хегемон в българския футбол е Пеневата чета. Като отбор тя стигна немислимия и дори несънуван полуфинал на световното в САЩ, а след това се зае да оправя футбола, като излъчи президент на БФС, членове на изпълкома му и вече двама треньори на държавния тим. За това време имаше четири знакови бойкота или - хайде да го кажем по-благозвучно - оттегляния и след това завръщания на големи играчи.

Първи го стори Наско Сираков, като лиши себе си от присъствие на вероятно най-великия мач във футболната ни история - победата над Франция в Париж през 1993 г. После таранът на "Левски" се покая и стана едва третият български футболист, вкарал голове във финали на две световни първенства.

След него Стоичков отказа националния. Стори го демонстративно и с ясни подбуди - уволнението на Димитър Пенев и отстраняването на племенника му Любо от отбора след Евро'96. Но след няма и година на Камата му се наложи да ходи с букет при тогавашния треньор Христо Бонев и да иска прошка.

Неофициално се говори, че е бил подтикнат от спонсора на националите "Пума", който му предложи персонален рекламен договор, ако отново облече фланелката на България.

Третият отказал се бе Красимир Балъков след фиаското на световното във Франция. Тогава той пожела да се съсредоточи върху изявите в клуба си "Щутгарт", но две години по-късно се остави да бъде убеден от треньора Пламен Марков да се върне, за да стане опорният стълб за израстването на младите тогава Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров, Георги Пеев. Резултатът бе последното ни засега класиране на голямо първенство - европейското в Португалия през 2004 г. Там обаче Балъков не игра и по-късно призна, че може би е допуснал грешка.

И четвъртият бойкот бе кратък - Стилиян Петров въстана срещу треньора си Стоичков в късната есен на 2006 г., за да се върне пак под негово ръководство през март, обявявайки нов бойкот - на българските спортни журналисти. Дали заради това, или по други причини, но отогава той не показва онази вдъхновена игра, с която стана любимец на милиони българи и заради която го харесаха на Острова.

Така че да не очакваме чудеса от завръщането на Бербатов. Но ако стане, ще е прекрасно.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: