Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Политически
Спортни
10 000 лева заплата, за да чупиш кости на длъжници
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:15 / 23.08.2011Коментари (1)686
© Blagoevgrad24.bg
Има ли работа, от която без да се изисква висше образование и управленски опит, да се изкарват поне 10 000 лева на месец ? Да имаш "служебен" чисто нов луксозен джип на лизинг и да обикаляш най-тузарските заведения в София? Да, ако си склонен от време на време да чупиш кости и всеки ден да изглеждаш страшен.

Антимафиоти алармират, че има истински бум в последната година на професията силов събирач на дългове. А някои експерти смятат, че това е опит за ново завръщане на мутрите от 90-те години на миналия век. "Ще ти счупя краката и главата! Знам къде живееш! Ще те убия!", това са само част от заплахите, с които тези събирачи притискат ежедневно затънали в дългове хора.

За да се стигне до физическо наказание, длъжникът трябва да е закъснял повече от 15 дни и да длъжи поне 1000 лева, разкриват служители от отдел "Контратероризъм" на ГДБОП, които разследват големите банди лихвари.

С бой и насилие се събират забавени заеми средно между 2000 и 20 000 лева.

При първата "среща" с биячите жертвата се отървава със синини по цялото тяло и задължително е сериозно "разкрасена" по лицето. "Нараняванията по главата стряскат повече не само потърпевшия, но и неговите близки, и те много пъти намират пари", разказват полицаи.

Ако наказаният продължава да не връща нищо, следва втора и трета по-брутална среща, на която трябва да му счупят ръка, крак или поне пръст. Вече има няколко засечени случая и на бой над близки на длъжника.

Всеки месец поне десетина пострадали подават жалби в София и страната. Криминалисти смятат обаче, че потърпевшите са поне 3 пъти повече, защото повечето не се оплаквали.

"Счупиха ми и двата крака, а после ми пуснаха два настървени питбула да ме ръфат и да се гаврят с мен. Предупредиха ме, че тези мъчения ще ми се сторят като приятен разговор, ако не намеря поне 5 бона до утре. Казаха да доведа и дъщеря си. Бях готов да продам и майка си, за да не преживея това отново."

Това е само част от ужасяващия разказ на един от малцината дръзнали да се оплачат.

Докато кризата здраво е сграбчила в ноктите си голяма част от българите, лихварите и техните силоваци брутално настъпват и трупат огромни печалби с мъчения, дори отвличания и робство.

Само в София имало три сериозни групи биячи, които работели за мастити лихвари. Тези силоваци вече били арестувани няколко пъти, но след като излизали на свобода, продължавали да вършат същата дейност. Тази "професия" набрала голяма сила и в морските градове Варна и Бургас.

Преди няколко седмици антимафиотите започнали да разследват случай на търговец, смазан три пъти от бой, който всеки път отказвал да пусне жалба. Оказало се, че в края на миналата година този столичанин взел 13 000 лева от лихвар, защото искал да започне търговия с контрабандни цигари.

"В рамките на няколко месеца плащал 10 % месечна лихва - по 1300 лв., но в един момент видял, че не може да си покрива по-нататък задълженията.

От май вече три пъти са го пребивали жестоко, но въпреки това той не подава жалба при нас, а ние получаваме информация за това от негов близък. Викат го уж на кафе, той се явява чинно, бият го на място и той едва успява да се прибере", разказват за случая служители от ГДБОП.

Битите длъжници основно са частни лица или дребни търговци.

"Най-странното е, че много от пострадалите вземат пари, за да си купят някаква стока за лична употреба и то не от първа необходимост, например 2000 лева, за да си вземат плазмен телевизор или 1000 лева за скъп телефон", установили са полицаите.

23-годишен младеж пък взел 6000 лева на лихва да си тунингова колата, стар "Опел Астра".", дават примери от МВР.

Дребен бизнесмен, който се занимавал с продажба на текстилни изделия, задлъжнял, защото трябвало да плати пратка от Франция.

"Беше взел някъде около 12 000 лева, но натискът беше брутален, след като не успя да ги върне навреме. Имаше отправени заплахи към него за нанасяне на побой или телесна повреда", обясняват антимафиотите.

Служители на ГДБОП разследват и случай на смърт отпреди няколко месеца, за която има сериозни съмнения, че е причинена от събирачи на дългове.

Новите мутри стават все по-буртални. Преди малко повече от месец една от най-наглите бригади пребила съпругата на длъжник, докато разхождала бебето си в количката в квартала.

"Бяха я били на улицата пред очите на малкото дете. Дългът в този случай е бил 2300 лева, взет от мъжа й. Срещу тези извършители се води разследване", обясняват от МВР.

Стигнали до съда, делата срещу силоваци, които работят за лихвари, обикновено завършвали с условни присъди или глоби от 500 до 1000 лв., разказват служители от ГДБОП.

Тези наказания не били достатъчно сериозни, за да стреснат професионалните биячи, и те продължавали да се занимават със същата дейност.

Най-често към силовото събиране на дългове се насочвали грабители или други по-дребни бандити, които търсели лесен начин да живеят добре.

Според оперативни данни минималният доход на подобен силовак започвал от 10 000 лева, но по-бруталните успявали да припечелят и по 20 000 лв. месечно. Част от тези пари отивали и за плащане на служители в полицията, които да ги информират дали някой проявява интерес към тях, или ги разследва, установили от ГДБОП. Доходите си силоваците пръскали по лъскави заведения и задължително си купували джип, най често от марката БМВ.

Източник: в. "24 часа"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.09.2011 г.
0
 
 
Ужасно ! Цялата световна криза дойде заради лихварството, което е основната дейност и на банките. Никакви рискови инвестиции, ще си бачкам за 300 лв. от тъмно до тъмно пак на такива кожодери !
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: