Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Знаковите убийства на политици и магистрати в началото на демокрацията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:06 / 02.05.2023Коментари (0)270
©
Атентатът срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев разбуни духовете в държавата.

След взрива нямаше човешки жертви, а само материални щети. Ако върнем лентата назад, в близкото и далечно минало атентати е имало и срещу други представители на държавата. Някои от тях с фатален край.

Бившият премиер Андрей Луканов беше застрелян на 2 октомври 1996 г. с 4 куршума пред дома му на ул. "Латинка" в София.

В деня на убийството около 9,15-9,20 ч. Луканов излиза от дома си и се отправя към личния си автомобил, паркиран на около 15 метра от входа. В колата го чака шофьорът му. Луканов влиза в автомобила, но се сеща, че е забравил нещо. Излиза от колата, приближава се до домофонната уредба и се опитва да се свърже със съпругата си. През това време убиецът стреля 4 пъти, от разстояние 1,5-2,5 метра с пистолет "Макаров". Куршум попада в областта на дясното му слепоочие, а други три - в гърба. Експремиерът пада на земята, а убиецът изчезва.

В деня на покушението на същото място са открити и захвърлени дрехи на предполагаемия убиец, с които се е маскирал като скитник. Пистолетът, с който се смята, че е било извършено убийството, е намерен едва 40 дни по-късно зад радиатор на площадката между етажите в жилищен блок на съседната улица "Димчо Дебелянов".

Веднага след смъртта на бившия премиер в печата се появяват много версии за мотивите и организацията на убийството - от покушение на "енергийната мафия" до битови причини.

За убийството са задържани и осъдени Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев. Присъдите им по-късно са отменени. Счита се, че убийството остава неразкрито до ден днешен.

На 28 декември 2002 г. прокурор Николай Колев беше застрелян край дома си в София, това се случва на пресечката на ул. "Абоба" с бул. "Пенчо Славейков". В този момент към гърба му се появява мъж, който открива огън по него с пистолет със заглушител. Прокурорът получава в тялото си 10 куршума, един от тях е фатален в главата.

Две години преди смъртта си Николай Колев беше известен като явен противник на главния прокурор Никола Филчев, който го уволни от Върховната административна прокуратура през 2000 г. Преди това Колев беше "дясна ръка" на главния прокурор и както самият той е признавал, е бил изпълнител на част от неговите наказателни акции. В месеците преди убийството бившият прокурор беше един от хората, които съдействаха на Едвин Сугарев в набавянето на данни срещу главния прокурор Никола Филчев.

През 2008 г. близките на Колев окончателно печелят дело срещу прокуратурата за незаконен арест, обвинение и извършвани претърсвания и изземвания. През 2020 г. отново осъждат прокуратурата по дело, водено пред български съд - за обвиняването на Колев като "помагач" в убийството на адвокат Надежда Георгиева.

Трупът на младата юристка е открит в мезонет в столичния жк "Стрелбище" на 28 февруари 2000 г. - 2 дни след убийството. Надя, както я наричат близките, не е очаквала нападението. Тя посяга да запали цигара, когато със замах върху главата й се стоварва удар с тъпата част на сатър. А после още 8. Тялото е намерено във фотьойл в хола на мезонета, увито в одеяло. Срещу него е включен калорифер, за да се разложи по-бързо. Жилището е изчистено от следите. Изчезва и чантата на адвокатката, в която се твърди, че е имало документи, джиесем, диктофон, касети със записи и 4000 долара.

Близо 15 г. за убийството са разследвани и накрая оправдани 3-ма от обкръжението на ямболската адвокатка.

7 души загинаха в Сарафово

На 18 юли 2012 г. в 17,23 часа на паркинга на бургаското летище в кв. Сарафово е извършен атентат срещу три автобуса с израелски туристи. Убити са 7 души - един българин, шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов (36 г.), 5 израелски туристи и атентаторът. Ранени са други 35 души.

Стамболов е жестоко посечен

На 15 юли 1895 г. 9-ият премиер на България Стефан Стамболов е жестоко посечен на улицата от Михаил Ставрев-Хальо и други македонстващи, близки до Наум Тюфекчиев. След 3 дни умира от раните си. Повод за убийството му е отмъщение за смъртта на Коста Паница - бивш съратник на Стамболов, който със съдействието на Русия прави опит за военен преврат и в резултат е екзекутиран.

Четири година по-рано Стамболов оцелява при атентат, но загива финансовият министър Христо Белчев, който побягва към входа на Градската градина, където е застрелян от Димитър Тюфекчиев, който го взема за Стамболов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: