Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Знаете ли какво точно означават цветовете на флаговете на плажа?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:21 / 18.07.2023Коментари (0)172
©
Когато говорим за флагове на морето, обикновено считаме, че става въпрос за посочващите вълнението на морето и разрешено ли е влизането в него. На брега обаче може да видите много повече флагове от цветните и напомнящи нюансите на светофара зелен, жълт и червен флаг.

Сещате ли се за другите флагове на морето и знаете ли какво означават цветните флагове? В разгара на лятото и на прага на най-отпускарския месец ще ви запознаем с тях, подчертавайки значимостта им, както и това колко е важно да се съобразявате с тях в името на собствената ви безопасност, пише businessnovinite.bg.

Зелен флаг

Морето е равно като тепсия, вълни не се наблюдават, няма опасни явления. Влизането до шамандурите е разрешено за всички възрастни и за деца над 12 години без придружители, както и за деца под 12 години с придружител. Разрешени са водните спортове, плуването с надуваеми пособия или просто игрите във водата. 

Жълт флаг

Вниманието следва да е повишено, лицата под 18 години да не влизат без придружител и както цяло е добре да не влизате сами, за да има кой да ви помогне при нужда. Силата на вълните не е застрашителна, но е достатъчна, за да ви събори и да доведе до риск за живота ви. Не използвайте надуваеми артикули, пропуснете водните игри. Ако жълтият флаг ви притеснява и като цяло се плашите от вълните, изберете месец юни или юли за своята почивка, тъй като през август се появяват ветрове, наречени мелтем, на които се дължи по-бурното море.

Червен флаг

Червеният флаг е сред най-неприятните и нежеланите флагове на морето. Да, знаем, че сте на морето за седмица и че искате да му се насладите, но червеният флаг сочи, че е изключително опасно и може да си позволите само да стоите на брега до глезените. Не подценявайте морето, дори да сте опитни плувци, спазвайте забраните, наложени от спасителите и флаговете.

Двоен червен флаг

По бреговете може да срещнете и двоен червен флаг. Той не е двоен, тъй като спасителят е разсеян и е повторил флага, а сочи двойна опасност – бурно море с високи вълни, съчетано с подводни течения. Подобна комбинация представлява пряка опасност за живота. При двоен червен флаг стойте по-далеч дори от самия бряг.

Освен цветните флагове на плажа се използват и други, които имат своето значение и ви информират мълчаливо. Сред тях са:

Жълто-червен флаг, обозначаващ край или начало на охраняема зона.

Флаг, изглеждащ като дъска за шах, сочи, че това е зона за сърфисти и е забранено плуването в нея.

Кафяв флаг сочи сериозно замърсяване на пясъчната зона или водата.

Флаг с лилав цвят предупреждава за морски обитатели, които не искате да срещате.

Син флаг – за природолюбителите този е любимият сред всички флагове на морето.

Следвайки флаговата сигнализация на плажа, можете да гарантирате своята безопасност и да се насладите на почивката си в максимална степен. Не забравяйте да следвате указанията на спасителите и да се съобразявате с условията на морето. Помнете, че вашата безопасност е важна и никога не трябва да рискувате живота си за едно къпане в морето.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: