Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Журналистът Самуил Иванов: Партийният дом е удобен само за депутатите – имат достъп до нас, когато пожелаят, ние до тях – не
Автор: Веселка Иванова 09:23 / 03.09.2023Коментари (0)305
© Фокус
В сградата на бившия Партиен дом народните представители имат достъп до нас, когато пожелаят, ние до тях – не. Нито виждаме кога влизат, нито кога излизат от сградата. Сега сякаш сме откъснати от абсолютно всички – и от депутатите, и от Министерски съвет – и така комуникацията помежду ни, възможността да си обменяме качествено информация и да я предоставяме на хората е много по-трудна. Това разказа в интервю за предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ журналистът Самуил Иванов за първия работен ден и новото работно място на депутатите след лятната ваканция.  

Журналистите в бившия Партиен дом – откъснати от абсолютно всичко и всички 

"Новата-стара сграда (бившият Партиен дом – бел. ред.) е много по-различна от традиционния парламент, тъй като там достъпът на журналистите до политическите сили е много по-ограничен. Ние нямаме този лукс, както в старата сграда – да сме постоянно около тях, да виждаме къде ходят, какво правят и с кого говорят, да ги търсим непрестанно за коментар. По-скоро сме разделени от два етажа – те са на втория, където се намира пленарната зала, а ние сме на първия, където се намира т.нар. "пресцентър“. Освен чисто организационните въпроси – че в началото нямахме контакти, където да включим техниката, с която работим – ние не можем по никакъв начин да се доберем до тях, ако те не искат да говорят пред нас. Това е проблем, тъй като все пак журналистиката е четвъртата власт и журналистите би следвало да търсят отговорите – особено от политическите лица, които управляват страната, но уви, в петък ние нямахме абсолютно никакъв достъп до тях. За целия ден получихме три коментара (от лидерите на ГЕРБ и "Възраждане“ – Бойко Борисов и Костадин Костадинов и от премиера акад. Николай Денков – бел. ред.), като самата организация и свеждането на информация е много сложен процес. Почувствахме се малко изолирани. Отделно, в един момент от самото заседание бяха опънати колчета с червена преграда и ние не можехме да преминаваме по-близо до залата. Мотивът за това беше, че депутатите имат нужда от повече място“, обясни Иванов.  

"Просто народните представители имат достъп до нас, когато пожелаят, ние до тях – не. Сега нито виждаме кога те влизат, нито кога излизат от сградата. Ще дам пример и с парламентарния контрол – дори от министрите сме откъснати и не можем да комуникираме с тях. Можем, само ако те пожелаят. Сега сякаш сме откъснати от абсолютно всички – и от депутатите, и от Министерски съвет – и така комуникацията помежду ни и възможността ние да си обменяме качествено информация и да я предоставяме на хората е много по-трудна“, добави той.  

"Смяната на сградата в началото на есенната сесия, разбира се, не се размина без реакции. За част от парламентарните групи бившият Партиен дом символизира комунистическото минало на страната ни, например "Има такъв народ“ дадоха ясна заявка, че ако могат, ще преместят веднага Народното събрание в старата сграда. Ако трябва да бъдем точни – Партийният дом не е правен за Народно събрание. Самата зала е била предвиждана за кино по времето на тоталитарния режим, а в момента тя е пригодена като заседателна зала“, обясни журналистът.   

"Топката е в половината на ПП“ 

"Първият работен ден на депутатите премина церемониално. Най-голямата новина от петъчния парламентарен ден е, че Бойко Борисов хвърли гръмка новина, че всъщност Алексей Петров е бил активен участник в преговорите за съставяне на правителство. Нещо повече – Борисов сподели, че е имал и лични срещи с него, че Кирил Петков е имал срещи с Алексей Петров, че бащата на Кирил Петков също е бил активен участник в този процес. Това повдигна изключително много въпроси. Защо човек, който не е част от нито една от политическите сили, участва в преговорния процес? Какво са се договаряли? Направи ни впечатление, че нито един от съпредседателите на ПП-ДБ не излезе да опровергае тази информация или да каже: "Да, това беше така“. Единствено премиерът акад. Николай Денков, който беше на блиц-контрол в парламента, заяви, че не се е познавал с Алексей Петров приживе, че никога не е говорил с него, че го е виждал два пъти – само на форуми, които са били чисто професионални – и че няма телефонния номер на Алексей Петров. Но премиерът не отхвърли хипотезата някой от съпредседателите на ПП-ДБ, визирайки Кирил Петков, да е комуникирал с него. Сега топката е в половината на ПП и те трябва да дадат категоричен отговор това случвало ли се е, наистина ли Алексей Петров е участвал във формирането на кабинета или пък не е вярно“, разказа още Самуил Иванов.  

Законодателни приоритети  

По думите му на петъчното заседание, освен прекратяването на депутатските правомощия на Вежди Рашидов и провеждането на блиц-контрол и парламентарен контрол, законодателна дейност не е била извършвана.  

"Какво наложи това бързо свикване на парламента и съкращаването на ваканцията със 6 дни – не мога да отговоря категорично. Единственото, което стана ясно е, че двете политически сили, които в момента са и управляващи /ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС/ очертаха законодателните си приоритети. Сред тях най-важните са реформите, които трябва да бъдат направени по Плана за възстановяване и устойчивост, защото България чака втори транш от 724 млн. евро, които трябва да бъдат изплатени на страната ни. Важно е да уточним, обаче че има 12 законопроекта, които трябва да бъдат приети. Отделно, друга важна тема е реформата в КПКОНПИ – много съществена, както за Плана за възстановяване и устойчивост, така и за приемането ни в Шенген. Друг важен приоритет, особено на ПП-ДБ, е реформата в Конституцията. Това ще бъде една от темите, които ще разделя политическия ни живот, тъй като една от най-тиражираните точки е свързана с националния ни празник. И вчера имаше искри между политическите сили на тази тема. Предстои да се приеме и бюджет за 2024 година. Любопитно ще е да видим какви ще бъдат параметрите в него, ще може ли отново страната ни да е с 3% дефицит, както настоящия бюджет. Определено ще бъде интересно. Със сигурност в определени моменти напрежението ще се покачва, а никога не знаем какво ще се случва и междудругото, извън Народното събрание“, поясни парламентарният репортер на "Фокус“.  

Той очаква настоящата сесия на Народното събрание да бъде интригуваща.  

"Отношенията между двата клона на изпълнителната власт ще се влошат още повече“ 

Според Самуил Иванов отношенията им ще продължават да вървят надолу.  

"В последните седмици президентът Радев е нападателен спрямо правителството. Той не пропуска да ги критикува за почти всяко едно тяхно действие. Последната нагорещена тема беше главният секретар на МВР. В крайна сметка Петър Тодоров обяви, че ще подаде сам оставка, след като президентът отказа да подпише указа за освобождаването му. Стана ясно и името на човека, който най-вероятно ще го замести. Това е Живко Коцев. Но тук е важно да отбележим, че президентът отново ще има правото на мнение, тъй като той е човекът, който по Конституция трябва да подпише указа първо на Петър Тодоров и след това да одобри назначаването на Живко Коцев. Ако не подпише указа, отношенията между двата клона на изпълнителната власт ще се влошат още повече“, смята журналистът.   

Темата "Божков“ – табу  

"Темата "Божков“ все още остава табу. Лично според мен самото му прибиране е една огромна мистерия. Очаква се темата "Божков“ и неговата фигура да предизвикват много силни емоции. Засега политическите сили остават консервативно настроени. Темата не се коментира както от ГЕРБ-СДС, така и от ПП-ДБ, което е много важен аспект, тъй като двете политически сили в момента на практика си поделят властта. Какво ще последва оттук-нататък – не знаем“, завърши Иванов.

Още по темата: общо новини по темата: 1098
06.06.2024 »
03.06.2024 »
31.05.2024 »
30.05.2024 »
21.05.2024 »
21.05.2024 »
предишна страница [ 1/183 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Пролетни бури удариха страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: