Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Животновъди алармират за превръщане на пасища във фотоволтаични паркове
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:18 / 14.12.2022Коментари (0)214
©
Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) е изпратила сигнал до служебния министър на земеделието Явор Гечев и прокуратурата за превръщането на земеделски земи с начин на трайно ползване пасища и мери във фотоволтаични паркове. 

"През цялата 2022 г. получаваме сигнали от животновъди за инвестиционен  интерес към пасища и мери от общински поземлен фонд (ОПФ) от инвеститори, които искат да изграждат фотоволтаични паркове върху тях. Тези площи са предназначени за животновъди, за паша на животни съгласно член 37 и от ЗСПЗЗ и също така допустими за подпомагане в подкрепа доходите на земеделските производители, съгласно закона за подпомагане на земеделските производители, на основание ОСП", пишат от НОКА, цитирани от Агри.БГ.

В медийното пространство вече станаха ясни няколко казуса в Карловско, Врачанско, както и в община Камено. Асоциацията припомня, че животновъдство без условия за паша е невъзможно да се развива. 

"Регистрираме нова заплаха пред сектор "Животновъдство", а именно интерес за изграждане на фотоволтаични системи върху пасища и мери, на които пасат животни. Към момента сигналите се множат и имаме нужда от подкрепа, за да се стопира този процес, които е в наш ущърб и възпрепятства животновъдна ни дейност", категорични са от асоциацията.

Каква е схемата?

"Инвеститор заявява инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаичен парк върху имоти, които му харесват и са подходящи за неговото намерение. В повечето от случаите тези имоти са с начин на трайно ползване пасище.

След това кметът докладва на Общински съвет за нужда от промяна на начина на трайно ползване на имоти, които са пасища на основание на инвестиционното намерение, използвайки псевдо мотиви за качеството на пасищата и други подобни, на основание чл.21,ал2 във връзка с ал.1,т.8 от ЗМСМА, чл. 25,ал.9 от ЗСПЗЗ и чл.78а,ал.1 от ППЗСПЗЗ.

Следва съгласие на Общински съвет за промяна на начина на трайно ползване и съответно зелена светлина за реализация на инвестицията. В повечето случаи тези имоти вече са отдадени за дългосрочно ползване на животновъди. 

Предстоящото стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост в частта ВЕИ изключително провокира спекулативния инвестиционен интерес, но той не може да се реализира в ущърб на сектор “Животновъдство", разясняват от НОКА.

Асоциацията настоява да се разпореди проверка, която да установи дали се заобикаля законодателството в общини, като се сменя предназначението на пасища и мери.

"Категорично се обявяваме против изграждането на фотоволтаични паркове върху земеделски земи с начин на трайно ползване пасища и мери. Българските животновъди имат нужда от този поземлен фонд за паша на своите животни и за подкрепа на доходите си по линия на ОСП", заключват от НОКА.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: