Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Живот в условия на криза: Какъв бакшиш трябва да оставяме на сервитьорите?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:51 / 30.03.2023Коментари (1)299
©
Какъв бакшиш трябва да оставяме на сервитьорите по време на криза? Много ресторантьори назначават персонал с обещание за по-големи бакшиши от заплатата. Във времена на висока инфлация обаче се наблюдава тенденция - клиентите да оставят все по-малък бакшиш, тъй като всички продукти (храни и напитки), предлагани в заведенията, са поскъпнали.

"Цената на храните и напитките в заведенията се е покачила средно с около 20 до 30 %. През последния месец, два пъти посетих любими заведения и цените на всичко бяха се вдигнали. Това, което силно ме впечатли, е, че в едното заведение, на всяка маса бе поставена бележка, че "не се приемат плащания с карта“. Това за централно заведение в гр. София, е доста странно, но само по себе си говори много, разказва пред bTV Роберто Маринов, който е автор на книгите "Спести пари, не ги харчи“ и "Внимание, потребители“.

Оказва се, че хората доста често не оставят бакшиш, когато плащат с карта. В такива ситуации, макар и да не ни се иска да вярваме, винаги присъства едно съмнение дали това е просто технически проблем или опит потребителят да бъде заблуден да остави бакшиш.

Според Маринов практиката бакшишите да се впишат заедно в сметката в картовото разплащане, все още не е добре утвърдена в България.

"Доста от търговците в малките населени места предпочитат да нямат ПОС терминали, тъй като трябва да заплащат такси и комисионни при различните транзакции. Със семейството ми през изминалото лято посетихме едно родопско курортно село. Нямахме пари в брой и най-близкия банкомат се намираше на 10 км от селото, но за наше щастие, намерихме само 1 заведение в селището, където бе възможно разплащането с карта и там съответно вечеряхме“, добавя още той.

Много служители от сферата на обслужването, включващи сервитьори, бармани, градинари, таксиметрови шофьори, почистващ персонал и хамали получават по-големи бакшиши от заплатите си. Основното правило за бакшишите е те да принадлежат на служителите, а не на работодателя.

"За НАП най-добре е бакшишите да бъдат утвърдени и законни. Но отново казвам, че не виждам раздвижване в тази посока. Има собственици на заведения, които назначават персонал на минимална заплата или на заплата, близка до минималната, като стимулират персонала да си изкарва допълнителни доходи от получаването на бакшиш. В някои заведения дори съществуват изградени системи за разпределение на бакшишите между персонала“, казва Маринов.

Даването на бакшиши е обичай, на много места по целия свят, но в някои страни, може да е обида за културата на хората. Най-общо казано, повечето европейски държави, включително Франция, Германия, Испания, Чехия, Унгария, Ирландия, Португалия и Великобритания е прието да се оставят между 5% и 10% (в местна валута пари в брой).

Ако се храните в ресторант в Италия, може да видите думата "corperto“ на сметката си – това е "такса за покриване на сървиса“, но не е задължително да отиде при обслужващия персонал, така че ако искате да дадете бакшиш, го направете отделно. Известен с това, че е невероятно скъп, бакшишът в ресторантите в Скандинавия и Исландия не се очаква и обикновено се покрива от общата цена на храната. Във Великобритания, Франция, Испания, Италия, Германия, Чехия и Унгария, ако смятате, че искате да дадете бакшиш, даването на 1 до 2 евро на пиколото е нормална и около 2 до 5 евро на домашните помощници над хонорара.

Още по темата: общо новини по темата: 295
18.02.2024 »
15.02.2024 »
10.02.2024 »
10.02.2024 »
09.02.2024 »
08.02.2024 »
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
А откъде накъде трябва непременно да се оставя бакшиш? В повечето случаи си оставям колкото пише на касовата бележка, а когато мога, плащам с карта точно заради този тарикатлък да не ти върнат рестото или да си го закръглят. С какво сервитьори и таксиджии са нещо повече от продавачката в кварталния магазин, от шофьора и кондуктора в рейса, от касиерката, която в супермаркета ти връща и стотинка да е ресто? Аман от криворазбрана "цивилизация".
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кабинетът "Денков - Габриел"
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: