Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Живка Милова, директор на българско училище зад граница: Учим децата на любов към България
Автор: Харитина Агопян 12:04 / 06.09.2023Коментари (0)248
© Facebook
Българските празници като този на Съединението са свързани с опита да се обясни на учениците зад граница тяхната българска идентичност. Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" Живка Милова, директор на българското училище "Народни будители“ в Паралимни, Кипър. "Това е изключително важно, тъй като децата, които са второ или трето поколение емигранти, губят пряк контакт с България", добави тя.

Българската диаспора в Кипър се състои от около 40 000 души. Учебното заведение тази година има 15-годишен юбилей. Започва с 20 деца, а днес има над 100 ученици, разказва Милова.

Смисълът на празника трябва да бъде много добре разбран от учениците, които не живеят в страната ни, смята тя. Националните празници са част от обучението на възпитаниците й, защото не е достатъчно децата в чужбина да учат майчин език, география и история. Датите от национално значение са връзката, която е останала между учениците и отечеството им. Те все по-рядко посещават България, а трябва да знаят кои са и откъде са. Трябва да имат национална гордост, категорична е директорът.

По случай празника училището изнася открит урок, на който по-големите деца разказват за Съединението на по-малките. Четат се откъси от български художествени творби и документи във връзка с обединението ни. Българите в Кипър винаги са били задружни, а обединителните им центрове са българските училища на острова, свидетелства Милова. Училищните празници са и празници на българските общности зад градица.

Децата в училище "Народни будители“ посещават народни танци и изучават български занаяти. Говорим с тях за неща извън учебните програми, за да опознаят добре фолклора и обредната ни система, добавя Милова. Тя открои ключовата роля на родителите в обучението, защото именно те решават дали искат децата им да посещават българско училище в чужбина.

Освен 6 септември обединителни дати са 24 май, 3 март, когато училището в Паралимни има много големи тържества. Фолклорните събори също са част от дейността на неделните училища. Хората си помагат, по повод юбилея на училището например то е обновено с доброволния труд на родители и съмишленици.

България подкрепя училищата с министерско постановление – образователното ведомство отпуска определени средства, които обаче не са достатъчни за издръжката на убечните заведения. По-голямата част за съществуване на тези образователни институции се набавя от такси от родителите, завършва Милова.

Още по темата: общо новини по темата: 32
07.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: