Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Житен кръг се появи на стадиона в родното село на легендата Трифон Иванов
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:46 / 10.08.2022Коментари (0)271
© Фейсбук
Житен кръг се появи на стадиона в родното село на легендата Трифон Иванов.

Фигурата се забелязва отдалеч. Мистерията обаче вече е разбулена. Акцията е срещу изгарянето на боклуци в завод. Правят го хора, а не извънземни. Интересната фигура представлява компас във формата на звезда и е разположен в центъра на терена на местния стадион "Републиканец".

Първоначално житният кръг предизвиква множество въпроси сред жителите на Горна Липница, но постепенно мистерия бе разбулена. Оказва се, че фигурата не е направена от извънземни, както често се предполага за житните кръгове по света, а от хора. И по-точно от деца на възраст от 12 до 18 години, пише "България Днес".

"В тревата на площ от 6400 квадратни метра е изобразен символът Роза на ветровете. Подобен е на известните по цял свят житни кръгове, които се наричат също агрофигури, защото са направени върху растителни култури, пясък, сняг или лед. Стадионът се намира до местната рекичка Ялия, около чиито брегове са живели част от древното тракийско племе кробизи.

В хералдиката Роза на ветровете се нарича символът на компаса във вид на стилизирана звезда. Той е векторна диаграма, която в метеорологията и климатологията характеризира режима на вятъра в дадено място по многогодишни наблюдения и изследвания. Розата на ветровете освен въздушните течения и посоката на вятъра може да сочи и честотата на ветровете по определен признак - ден, месец, година, както и силата на вятъра, продължителността на вятъра", разказват от арт резиденция "Старото училище", където деца показват различните си таланти под ръководството на твореца Пламен Петров.

Акцията по изобразяването на житния кръг има за цел да привлече вниманието на хората към изграждането в близост на завод за производство на каменна вата, който ще си осигурява енергия от изгарянето на над 1100 тона битови отпадъци на ден.

"Това означава над 420 000 тона отпадъци на година да пристигат от цялата страна и ще бъдат изгаряни на територията на Община Павликени, а пораженията ще са в радиус от 50-60 км. Горна Липница е само на 18 км по въздух от тази екологична бомба и какво ще стане после с тази Роза на ветровете в Централна Северна България? Ще бъде тотално променена, ще настъпят промени в климата, въздухът ще бъде отровен, водите и почвите. Ще бъдат унищожени розите, цветята и храстите, с които Павликенският край се гордее и слави като производител на световно ниво", недоволстват създателите на огромната фигура.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: