Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Здравният министър: Моята последна задача ще бъде да предложа на парламента проектозакон за болнични консорциуми
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:43 / 02.02.2024Коментари (0)292
© NOVA
Здравният министър Христо Хинков заяви, че борбата с корупцията в здравеопазването трябва да се води от екип.

"За съжаление, аз можах да формирам частично екип, с който работя, и резултатите са частични. Проблемът е по-сериозен и не е свързан само с корупция, а с цялостна реформа в болничната помощ. Моята последна задача ще бъде да предложа на парламента проектозакон за болнични консорциуми", допълни той.

Относно думите му, че е останал неразбран като министър, той коментира:

"Това, което исках да постигна, беше оценено още в началото като твърде амбициозно от председателя на Здравната комисия и наистина е такова. Исках болниците да са в добро финансово състояние и да се управляват добре от своите директори. Съответно, министърът на здравеопазването да може реагира по-гъвкаво в случаите, когато тези неща не се случват".

Случаят "Пирогов" е един от сигналите за корупция, за който Хинков уточни, че не е срещнал подкрепа от своите партньори. "Пирогов" е типичен случай за това, че има конкретно доказани закононарушения. Дали това е корупционна схема, или не – ще докажат съответните органи. Аз мога да кажа, че има нарушения, които ме задължават да предприема тези мерки, а не срещнах необходимата подкрепа от страна на Комисията по здравеопазването", заяви Хинков.

Той категорично отбеляза, че не е освобождавал директора на болницата в Плевен. "Имах такова намерение, но се взе решение от ръководството на Министерството на здравеопазването да се изчака до провеждането на конкурс".

Според него до края на месеца се очаква въздушната ни линейка да бъде напълно оперативна и да може да изпълнява мисии. А въздушната помощ ще бъде напълно безплатна и достъпна за всички хора.

"Пълното завършване на програмата предполага шест хеликоптера, които да бъдат в различни бази, от които да могат в радиус от 200 км. да покриват територията на България. Така че ще има възможност да се достига до всяка точка", допълни той.

"Имаме един хеликоптер и шест екипа, които ще бъдат разположени в хангарите, където ще домуват линейките. Предстои да бъдат обучени 36 екипа в рамките на 2-3 години, когато ще завърши този проект", обясни министърът.

За да е възможна помощ през цялото денонощие, трябва екипите да натрупат летателни часове. "Започва едно облитане на машината, която дойде. Запознаване на пилотите с нея и възможностите да могат да летят в тъмната част на денонощието. Така или иначе това, за което са предвидени авиолинейките, ще се случва основно през деня", каза той.

Хинков подчерта, че хеликоптерите не са предназначени за издирвателни мисии. "Нямат апаратурата за нощно виждане, нито инфрачервени лъчи. Могат само да помагат на Планинските спасителни служби", поясни той.

Още по темата: общо новини по темата: 1086
14.05.2024 »
13.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
06.05.2024 »
01.05.2024 »
предишна страница [ 1/181 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Академичната общност излиза на протест
Зелен преход
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: