Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Здравният министър: Медиците в България постигнаха колективен имунитет!
Автор: Пламена Николова 17:47 / 04.04.2021Коментари (0)1003
© Blagoevgrad24.bg
"Новина е това, че медиците в България вече постигнаха колективния имунитет, т.е. над 70% от колегите са преболедували и ваксинирани, така че нямаме притеснения, че хората, работещи в болниците могат да пострадат". Това обяви във Варна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който посети УМБАЛ "Св. Марина", предаде репортер на Varna24.bg.

"Имаме среща утре с директорите на РЗИ-та, с Националния ваксинационен щаб. Това, което ме радва е, че България ще получи 1,3 млн. допълнителни ваксини от информационните РНК ваксини. Тази квота е най-голяма за нашата държава. Това се дължи на усилията както на българските експерти, така и лично на българския премиер за това, че той остана непреклонен и не отстъпи пред всички опити нашата бройка да бъде намалена. Изказвам благодарността си за това, че в края на лятото ние можем да постигнем колективния имунитет. 

Новина е това, че медиците в България вече постигнаха колективния имунитет, т.е. над 70% от медиците са заедно преболедували и ваксинирани, така че нямаме притеснения, че хората, работещи в болниците могат да пострадат.

През последните дни забелязваме падане на заболеваемостта, надявам се тази тенденция да остане трайна. Процентът на положителните проби постепенно започва да намалява на фона на общото количество изследвания, които се правят. Ситуацията, ако остане такава, може да доведе до по-облекчени мерки. 

Надявам се в края на април да може българите да си избират вид ваксина. Към днешна дата продължаваме с ваксинационния план, ситуацията остава нормална", заяви министър Ангелов. 

Той допълни, че по негова информация изборният ден преминава спокойно.

"Бях в ковид отделението на УМБАЛ "Св. Марина", където има мобилна урна. Колегите са обезпечени с всичко, което е нужно. Нека всички да гласуват спокойно, да си сложат маските и да отидат да дадат своя вот. В страната имаме 12 630 секции по данни на ЦИК, мобилните секции са 283, като тези мобилни секции обслужват хората, които са с телкови решения. 46 са секциите за карантинирани и изолирани. В болниците има 199 секции. Бях и на секцията на партерния етаж в "Св. Марина", където се обслужват и пациенти, които не са ковид. Там ще гласуват и нашите колеги, които са дежурни. Отново ме увериха, че имат всичко необходимо. Така, че изборният ден може да протече напълно безопасно. Увеличават се бройките на желаещите да гласуват сред пациентите. Хора, които не са били в списъците, сега заявяват желание да гласуват, попълват декларации,  според указанията на ЦИК", коментира Костадин Ангелов.

Според него, няма държава, която да посочим за абсолютен пример при справяне с мерките, дори и Израел.

"За да посочим държава като пример, тя трябва да бъде идентична с нашата държава. Много са различни спецификите и ние не можем да се сравняваме с Израел или Нова Зеландия. Всяка държава има свой план за справяне с пандемията. Според мен до настоящия момент нашият план е успешен", допълни здравният министър. 

Повече вижте във видеото!


Още по темата: общо новини по темата: 11866
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Строежът на АМ "Хемус"
Първа лига сезон 2023/24
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: