Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Завинаги в прегръдката на върха
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:04 / 20.04.2024Коментари (0)792
©
Отбелязваме 40 години от първата българска експедиция на Еверест. Историята на този успех разказваме през спомените на племенницата на Христо Проданов.

На 20 април 1984 година Христо Проданов покорява най-високия връх Еверест по изключително трудния маршрут на Западния гребен, без кислородна маска. 40 години по-късно този подвиг не е повторен.

40 години след смъртта на Христо Проданов в ледената прегръдка на Еверест племенницата му Светлана Проданова-Каменова е убедена, че той никога не е имал намерение да се изкачи на всяка цена.

"Много сме си говорили за това – дали би рискувал живота си, за да изкачи даден връх, особено мечтата му Еверест. Изобщо никога не е споменавал, че е готов да се жертва за върха“, казва тя.

Светлана пази скъпи спомени от своя чичо, който често ги навестявал в дома им в Карлово. "Още от малка си спомням, че много обичаше да си играе с нас. В Карлово има един известен водопад "Сучурум“. Той обичаше да се хвърля от високите скали във водата“, разказва тя.

В деня на заминаването за Еверест нищо не предвещавало трагедията. "Най-яркият ми спомен беше събирането на най-близките му приятели и роднини в София вечерта преди заминаването. Той беше много весел, много щастлив“, казва тя.

На 20 април 1984 година цяла България тръпне – българин е на покрива на света по най-тежкия западен маршрут и без кислородна маска.

"Разбрах, че са съобщили, че той е изкачил върха. Това беше на 20-ти вечерта. Аз се обадих на моята по-голяма сестра, която също е алпинист – Марияна Масларова. Тя тогава ми каза "Много е хубаво това. Обаче съм много притеснена, тъй като часът е много късен и може да се случи най-лошото, тъй като няма време за слизане“, спомня си Светлана, предава bTV.

Христо проявва нечовешка издържливост и воля за живот. "Той е натискал комутатора на радиостанцията, на 21-ви вечерта е продължавал да натиска, той е давал признаци на живот“, разказва Светлана.

20 години по-късно под Еверест загива другата племенница на Христо – Марияна Масларова. Тя тръгва за Хималаите, вдъхновена от примера на чичо си.

"Предполага се, че тя е изкачила върха, тъй като е била видяна от руска експедиция само на 68 метра под върха. Не смятам, че е някакво родово проклятие. Аз се гордея, че произхождам от род, в който има такива силни личности“, казва Светлана.

Христо Проданов остава завинаги на 41. И днес неговото тяло и това на племенницата му са някъде под ледената прегръдка на Еверест.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Природни стихии
Гергьовден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: