Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Застрахователи съдят българска медия за 1 милион лева
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:18 / 09.03.2023Коментари (1)245
©
Застрахователната компания "Лев инс" е завела иск в Софийския градски съд срещу Mediapool за 1 млн. лева с мотив, че се е почувствала засегната от информационен материал от 27 септември 2022 г., който практически цитира и преразказва стенограма от заседание на Министерския съвет. Публикацията е основана на публично достъпна в интернет стенограма от заседание на правителството, в което се дискутира "Зелена карта" и последствията, ако проблемът не бъде решен.

По БНР адвокат Александър Кашъмов, изпълнителен директор на Програма "Достъп до информация", член на Съвета за върховенство на правото и участник в работната група по свобода на словото в него, коментира, че в случая става дума за "едно посегателство върху свободата на словото, която е основна европейска ценност":

"Един такъв иск може да унищожи дадена медия! Със завеждането на подобно дело България ще оглави класацията, която се води от Съвета на Европа на делата "шамари", в Европа. Не говорим само за ЕС, а 46 държави, които са членки на Съвета на Европа". 

По думите на адв. Кашъмов това дело не е първият опит, но е най-сериозният в цялата българска история, защото става дума за приявен иск от 1 милион лева:

"Може би за застрахователно дружество това не са много пари, но за една малка медия това е огромна сума, която реално я закрива и която подкопава свободата на словото". 

Изпълнителният директор на Програма "Достъп до информация" припомни, че България е била първата държава в света, в която бяха отворени заседанията на Министерския съвет за обществото - посредством публикуване на стенограмите в интернет. Практиката е от 2009 г.

Адвокатът на "Лев инс" Павел Димитров заяви, че заглавието на публикацията "цели да предизвика притеснение, страх и сериозна тревога в българските граждани, като за причина се посочва "Лев инс" като компания, която не е платила своите задължения":

"Напротив, "Лев инс" плаща своите задължения и има достатъчно голям размер на резервите. Доказателство за това е последната година, когато ние сме платили повече от 140 млн. лева и около 70 милиона в системата "Зелена карта". 

Според адв. Димитров "става дума за една организирана корупционна схема, на която не ни се даде възможност да отговорим. ... Нашето право на отговор щеше да бъде свързано с тези 22 млн. лева, които са незаконно надвзети и източени от компанията посредством мафиотска схема за облагодетелстване. Най-лошото е, че тези пари не е известно в каква посока са отишли - кой ги е взел и за какво ги е използвал". 

Той посочи, че е бил потърсен от медията с въпроси, на които са поискали отговора му:

"Статията (в Mediapool - б.р.) беше публикувана, без да бъде взета нашата позиция, не беше чуто нашето мнение и не беше дадена възможност да бъде изразена позицията на дружеството по отношение на проблем, който касае целия сектор, а оттам касае и финансите на българските граждани".

Сумата от 1 милион лева е определена на база на нанесените щети на компанията, подчерта адвокатът на "Лев инс".

По думите му тази сума не би трябвало да "затвори устите" на медиите, които вече заради страх от подобни съдебни искове срещу тях да не задават въпроси към компанията:

"Призовавам медиите, които са заинтересовани, на разговор по темата, защото тя е много важна. Радвам се, че чрез сезирането на европейските организации на журналистите тя би могла да достигне и до Европейския парламент".  

Според адвокат Кашъмов тази покана не е за спокоен разговор, а е "покана с ядрена бомба":

"Право на отговор се дава, след като дадена статия бъде публикувана. Шест месеца са изтекли от публикуването на въпросната статия в Mediapool, в които "Лев инс" не е поискало никакво право на отговор".

Той подчерта, че в момента на публикуването на статията отразяването на гледната точка на компанията не е задължение на медията, защото става дума за публична информация, отразена в документ на правителството.   

В публикация днес (9 март) Mediapool обяснява:

"Репортери без граници" призова "Лев инс" да оттегли съдебния иск за 1 млн. лева срещу Mediapool с коментар, че българската медия е отразила официален правителствен документ, водена от обществения интерес. Призивът на организацията е публикуван първо в "Туитър".

Искът на застрахователна компания срещу медията е определен от "Репортери без граници" като злоупотребяващ (abusive).

По същото време друга международна организация - "Балканска инициатива за свободи медии" (BFMI) също декларира, че започва активно да следи случая и ще докладва пред Съвета на Европа.

"Българската медия Mediapool е изправена пред рекорден иск на стойност половин милион евро, заведен от застрахователната компания. Делото, известно като SLAPP, е за това, че новинарският сайт е отговорен за накърняване на репутацията на застрахователната компания чрез публикуване на информация от публично достъпен препис. Делото се гледа в Софийския градски съд и предстои да видим какъв ще е изходът от този спорен иск", се казва в позиция на организацията.

Преди ден Асоциацията на европейските журналисти – България първа призова "Лев инс" да оттегли съдебния иск срещу българската медия:

"Искът на застрахователната компания "Лев Инс" срещу Mediapool за 1 млн. лв. е класически пример за "дело шамар" или стратегическо дело за ограничаване на общественото участие", се казва в позиция.

АЕЖ информира, че "ще подаде сигнал за случая до Платформата за защита на журналистите на Съвета на Европа и ще използва всички налични механизми за даване на международна гласност на случая, както и за подкрепа на колегите ни".

Настоява се и за категоричен отговор от страна на журналистическата общност и на обществото, тъй като материалът на Mediapool е от обществен интерес, доколкото въпросът дали България ще бъде извадена от системата "Зелена карта" засяга милиони български потребители.

"В никакъв случай не бива да се стига до нормализиране на подобни искове срещу медии и журналисти, тъй като това би имало смразяващ ефект върху цялата медийна среда", се казва в позицията.

"Абсурдно е медия да бъде съдена за това, че е цитирала изказване на министър, като се е позовала на официална стенограма. Недопустим е и размерът на предявения иск – 1 млн. лева. Действията на компанията навеждат на мисълта, че целта им е да бъдат отказани медии и журналисти изобщо да се занимават със застрахователя, изправени пред риска срещу тях да се води дело за колосалната сума от 1 млн. лева", коментира АЕЖ-България.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.03.2023 г.
0
 
 
Нищо да не оттеглят. Нека това е урок за всички медии. Трябва да спрат с манипулативните си платени кампании. Подобни медии са вредни за обществото!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: