Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зарков призова да се популяризира правната помощ за пострадали от домашно насилие
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:58 / 16.05.2023Коментари (0)351
©
Министър Зарков призова адвокатите, работещи с пострадали от домашно насилие да говорят за правната помощ, която се предоставя чрез държавата. Той разговаря с адвокати и ромски медиатори, които предоставят в област Варна безплатна правна помощ на хора в отдалечени населени места и ромски квартали, с фокус превенция срещу домашното насилие, съобщават от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

На срещата в регионалния център за консултиране към адвокатска колегия Варна присъстваха и председателят на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева, председателят на адвокатска колегия Варна – Тодор Касабов и координаторът на пилотния център Пенка Бакалова.

"Постигнахме голяма крачка напред с подписването на Меморандум между НБПП, Министерството на правосъдието, МВР и адвокатските съвети в страната за сътрудничество и партньорство за навременна защита на пострадалите от домашно насилие“, подчерта Зарков. И допълни, че ролята на МВР е много важна, защото се очаква при всеки установен случай на пострадал полицейските служители да го информират за възможността да ползва безплатна правна помощ и да му съдействат за свързване с адвокатския съвет в съответното населено място.

Адвокатите разказаха за актуални случаи, при които са постигнали съдебни заповеди за защита на пострадали, за настаняването им в кризисни центрове и връщането им към нормален живот.

Те откроиха един от основните проблеми – колебанието на пострадалите да потърсят помощ, поради страха от насилника и ролята на адвоката и ромския медиатор в този процес по изграждане на доверие. Защото едно от най-важните условия за получаване на съдебна заповед за закрила е жертвата да подаде молба срок до един месец от акта на извършено насилие.

Министър Зарков заяви, че по отношение на превенцията на тези случаи е добре да се подходи научно, като се анализират причините, поведението на извършителите и средствата за работа с тях и пострадалите, които дават резултат.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: