Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зарков по темата за затворите: Много съм горд от свършеното, подписахме нови споразумения със синдикатите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:06 / 11.05.2023Коментари (1)286
©
"Направихме много за реформата в местата за лишаване от свобода. Много съм горд със свършеното през последните 8 месеца по темите, които днес ни събират тук. Веднага след встъпването ни в длъжност се преборихме за допълнителни 5 милиона лева за системата; успяхме да започнем изграждането на нов затвор; подписахме нови споразумения със синдикатите". Това заяви министър Крум Зарков на днешната среща с представители на всички синдикални организации в системата на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана" (ГДО). На нея бе и ресорният зам.-министър Мария Павлова, участие взеха също професионалните ръководства на двете специализирани дирекции.

"Горд съм, че успяхме да осъществим плавно преминаване от 24-часов на 12-часов режим на работа на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода от 1 януари т.г. Реформа, която всеки министър преди мен е искал, но не е посмял да направи заради заплахите от протести", допълни той.

Като част от социалния диалог между Министерството на правосъдието и синдикатите, на масата за обсъждане бе поставен въпросът за намерението за протестни действия, заявен от една от седемте организации и федерация. Причина за недоволството, според членовете на ССЗБ, е промененият от началото на годината режим на работа в местата за лишаване от свобода – от 24 на 12 часа.

От страна на МП бяха цитирани изводи от анализ за първото тримесечие на годината, спрямо съшия период на миналата година. Цифрите показват, че след въвеждането на 12-часовите смени на работа на надзорно-охранителния състав, извънредният труд е намалял с 84 процента, което във финансово измерение се равнява на 871 425 лева. В часове – 51 566 часа извънреден труд в началото на миналата година срещу 8365 за тази.

С преминаване на 12-часовите наряди, броят на служители в местата за лишаване от свобода през светлата част на денонощието се е увеличил, което е необходимо за провеждане на всички планирани и допълнителни мероприятия с лишените от свобода и задържаните лица.

Практиката показва, че преминаването към по-краткотрайно дежурство не откъсва служителя за цяло денонощие от семейната среда и не води до психическо и физическо натоварване.

На срещата бе заявена ясната позиция на МП, че ефективното прилагане на 12-часовия график на работа ще продължи, както с оглед спазване на националното законодателство, европейските стандарти и предписанията на международни правозащитни организации, така и съобразно постигнатите финансови резултати от ограничаването на извънредния труд.

На синдикалните организации бе предоставена и информация за предприетите действия по подготовката на държавния бюджет за 2023 г., като бе изтъкнато, че всички искания на ГДИН и ГДО са отчетени и представени в Министерството на финансите. В следствие на активната позиция на МП, в проектобюджета за 2023 г. е предвидено увеличение спрямо утвърдените разходи за 2022 г.

Очертани бяха и предложени от работна група с участието на всички синдикати мерки срещу агресията, упражнявана спрямо служителите на ГДИН и ГДО от страна на лишени от свобода и арестанти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Изглежда единствената локация където някаква реформа върви! Навсякъде другаде всичко е раздадено и разпродадено! И българина освен да псува и да търпи деребейството на Феодалите нищо друго не може да направи! Защото няма Съд и няма Прокуратура които да извършват своята дейнос в съответствие със законите и Конституцията на тази страна по начина описан в Кодекса за професионална етика на Магистратите!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: