Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зарков: Непрекъснатото обучение на магистратите е изключително важно
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:57 / 14.03.2023Коментари (0)228
©
"Непрекъснатото обучение на магистратите е от изключителна важност." Това заяви министърът на правосъдието Крум Зарков по време на конференция, на която НИП представи модерния си нов уебсайт и 13 учебни пространства в органите на съдебната власт, изградени и оборудвани с финансовата подкрепа на НФМ.

"Стандартите за правата на човека стават все по-сложни и развиващи се паралелно с развитието на обществените отношения. Тук е голямата роля на Националния институт по правосъдие (НИП), който успя да създаде цялостна среда за развиване на тези професионалните умения. Благодарение и на проектите, финансирани от Норвежкия финансов механизъм, които изпълнява НИП, българските магистрати, съдебни служители и други представители на професионалната общност ще получат достъп на български език до водещи издания и публикации, свързани прилагане на основните права“, каза още той.

Дейностите са част от проект "Съвременна учебна среда за съдии, прокурори, следователи и други представители на професионалната общност“, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

"С помощта на партньорите ни от норвежката съдебна администрация ще се гарантира съблюдаването на европейските институционални практики“, каза министърът и допълни, че Министерството на правосъдие има задължение да гарантира, че бенефициентите по Програма "Правосъдие“ на НФМ 2014-2021 са изцяло отдадени и способни да изпълнят проектите си, а през последните месеци той се е убедил лично в професионалната работа на НИП по този проект.

"В България ще останат в употреба действащи инструменти и траен капацитет за гарантиране на устойчиво съдебно обучение в областта на основните права и върховенството на правото“, каза още той.

По време на събитието бе демонстриран новия уебсайт на НИП с модерна визия, обогатено съдържание и разширени функционалности, които позволяват лесна навигация, включително и от мобилни устройства.

"По проекта са изградени и оборудвани 13 споделени учебни пространства в органите на съдебната власт. В ход е планирането на обучения в споделените учебни пространства, като се уточняват експерти, учебно съдържание и аудитория за всяко събитие. Обученията стартират през месец април 2023 г.“, заяви директорът на НИП Миглена Тачева.

Тя допълни, че във Форума по права на човека функционира и група за разработване на структурирано учебно съдържание на самообучителни ресурси (наръчници, ръководства и помагала), които да подпомагат планирането и осъществяването на обучителната дейност на НИП.

"Към месец март 2023 г., в онлайн платформата на Форума по права на човека са регистрирани 126 уникални потребители. Планира се първата присъствена сесия на Форума по права на човека да се проведе на 2 май 2023г.“, каза Тачева.

В края на този месец се подготвят две проучвателни посещения до Европейския съд по правата на човека и Съвета на Европа със съдействието и подкрепата на съдия Йонко Грозев.

Партньорът на проекта, Норвежката съдебна администрация, бе представена от ръководителя на Секретариата Ивар Арнщад, който заяви, че "всички имаме какво да учим един от друг“ и отбеляза високия професионализъм в изпълнението на проекта като ключов фактор за постигането на целите на Програма "Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм.

Директно от оборудваните по проекта споделени пространства за обучение в Апелативен съд Пловдив и Окръжна прокуратура Варна се включиха онлайн председателят на съда г-жа Магдалина Иванова и прокурорите Нина Величкова и Радослав Лазаров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: