Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Започват проверките на барове и заведения по морето
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:49 / 19.06.2022Коментари (0)258
© Нова тв
Със старта на летния сезон започват и проверките на барове и заведения по морето. А причината е да се установи дали се предлага разреден или фалшив алкохол на клиентите. Проверките по Северното Черноморие до този момент показват, че няма сериозни нарушения, но несъответствия се констатират основно на места, където се предлага изхранване на база ол инклузив. Какви са съветите на експертите и за какво трябва да внимаваме, когато си поръчваме спиртни напитки?

За да проверят дали алкохолът е качествен, експерти от Комисията за защита на потребителите влизат в произволно избрано заведение. Персоналът на един от проверените барове е категоричен, че при тях се предлага само качествен алкохол. "Много държим на качеството на нашия алкохол. Посрещаме и изпращаме винаги клиентите си със широка усмивка. Досега е нямало никакви оплаквания", твърди сервитьорката Марина Николова. Въпреки това експертите проверяват бутилки със спиртни напитки на случаен принцип.  При проверката се взимат проби от вече отворени бутилки, а към тях се прибавя и затворена бутилка от същата партида. "От трите проби едната остава за търговеца. Втората проба отива в акредитирана лаборатория, за да се изследва за физико-химичен, органо-липтичен анализ. Третата проба остава като контролна", обяснява за Нова тв Христо Милев, който е регионален директор на КЗП - Варна.

Резултатите от пробите излизат след месец, а ако се установи нарушение - търговецът подлежи на санкциите, предвидени в закона. Експертите обаче отчитат, че по Северното Черноморие до този момент не са попадали на метилов алкохол, който да се предлага в заведенията, но споделят, че най-честите нарушения са свързани с етикетирането на бутилките. "Под 40 градуса уиски ако се предлага, то не следва да бъде етикетирано с надпис, на който да пише "уиски". Следва да има надпис на български език "спиртна напитка", като по никакъв начин не следва да бъде оказвано, че тя е с вкус на уиски - това е забранено от закона", обяснява Милев. В подобни случаи няма вреда върху организма ни, а по-скоро не получаваме това, което всъщност сме си поръчали. 

"Такива спиртни напитки често се предлагат в по-ниско бюджетни ол инклузиви в туристически обекти, но в никакъв случай не бих казал, че те са опасни. В годините назад сме имали само 1 случай, в който след анализ от акредитирана лаборатория, сме попадали на наистина разреден алкохол", допълва регионалният директор на КЗП.

Проверките на КЗП ще продължат през целия сезон. Тя извършва проверки по жалби и сигнали на граждани и собствени такива.

Още по темата: общо новини по темата: 647
14.08.2023 »
08.08.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
предишна страница [ 1/108 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: