Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Замразяват размера на детските надбавки
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:06 / 30.10.2019Коментари (0)387
© bTV
Тристранният съвет за сътрудничество разглежда проекта на държавния бюджет за догодина. В социалната сфера са предвидени по-големи помощи за пълнолетните хора с увреждания, но се замразяват така наречените "детски надбавки". 

Повече пари ще има за социалните услуги, най-много са за "центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, в които се полагат постоянни медицински грижи".

Месечната финансова подкрепа за пълнолетните хора с увреждания, също ще се увеличи, с около 4 на сто, заради ръста на линията на бедност, от която зависи.

Замразяват се обаче редица други социални плащания, сред които са и "детските надбавки".

Родителите на малкия Мартин получават месечни помощи за отглеждането му, популярни като "детски надбавки". За едно дете сумата е 40 лева.

"Лично аз му ги събирам, сега ще ни предстои ремонт на неговата стая, така че ще ги изхарча за ремонта на неговата стая", разказва Галина Кръстева, майката на Мартин пред bTV.

Размерът на тези помощи се запазва за догодина. Запазва се и прагът на доходите за достъп до тях, въпреки че социалният министър настояваше да се увеличи заради ръста на минимална заплата.

Ако семейството се състои от двама родители и едно дете и всеки от родителите е с  брутен доход колкото минималната заплата, догодина няма да  получава пълния размер на помощта, а 80 на сто от нея, защото ще прескочи прага с около 6 лева.

"Аз лично съм безработна и затова ги получавам, но в момента, в който почна работа ще изпаднем и ние и няма да ги получаваме", казва майката на Мартин.

През тази година с помощите са подпомогнати средно на месец около 372 хиляди семейства. Предвиденият разход за цялата година е близо 314 милиона лева. Същият е планиран и за 2020 г.

"България харчи относително много за детски надбавки на фона на други страни в ЕС. Проблемът е, че те не отиват към най-нуждаещите се, дават се почти на всички. А същевременно големият  проблем на много голяма част от домакинствата не е в размера на тези добавки, а в други фактори на средата. За София и няколко други големи града са детските градини", смята Лъчезар Богданов, главен икономист в Институт за пазарна икономика.

Запазват се и месечните помощи за  дете с увреждания. А за пълнолетните финансовата подкрепата ще се увеличи с няколко лева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: