Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зам.-министър Събев: Държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:18 / 16.11.2022Коментари (0)175
©
Държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България. Ние трябва да направим всичко възможно, за да се възползваме от това партньорство. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на участието си в 16-та годишна работна среща на министрите на земеделието от Югоизточна Европа, която се проведе в Черна гора, съобщават от пресцентъра на Министерство на земеделието.

Той допълни, че този форум е добра възможност да се обсъдят редица теми в областта на земеделието и да се обединят усилията за съвместна работа.

Аграрният заместник-министър посочи, че в световен мащаб пазарът се насочва към зелените технологии и новите бизнес модели, а зелените политики променят икономическата конюнктура. "Зеленият преход предлага значителни възможности за Западните Балкани – включително по-тясна интеграция в европейските вериги за създаване на стойност и достъп до значителни ресурси на ЕС“, каза заместник-министър Събев. И подчерта, че значението на Зеления дневен ред за региона е в пълно съответствие с водещите усилия на ЕС в борбата с изменението на климата, опазването на околната среда и отключването на икономическия потенциал на зелената, нисковъглеродна и кръгова икономика в региона.

"Селското стопанство е изключително важен сектор за икономиката в световен мащаб и стратегическото му значение непрекъснато нараства. Живеем във време, наситено с редица глобални кризи, които оказват пряко влияние върху земеделския сектор. Всички те излагат продоволствената сигурност на риск, като прекъсват веригата на доставки и повишават значително цените“, каза заместник-министърът. Като акцентира върху това, че съвременният земеделски отрасъл е мултидисциплинарен и изисква действия за постигане на растеж, компенсиране на кризите и предотвратяване на последиците от тях. "Днес, повече от всякога, трябва да се стремим към устойчивост на сектора, спазвайки баланса между неговите социални, икономически и екологични аспекти“, категоричен бе Георги Събев.

Българският заместник-министър поясни, че освен гореспоменатите фактори трябва да се съсредоточим върху устойчивите хранителни системи, безопасността на храните и сигурността на прехраната, предвид нарастващите цени на суровините и енергията. "Всичко това формира трите аспекта за постигането на устойчивост – екологичен, икономически и социален“, уточни Събев.

В заключение заместник-министърът поясни, че за да се използват възможностите за укрепване на сътрудничество между държавните институции на всички страни, е необходимо да засилим диалога и да разширим контактите между представителите на бизнеса. "България е готова да сподели своя опит, натрупан в предприсъединителния период и да подкрепи усилията на страните от региона“, обобщи заместник-министър Георги Събев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ЕС-Китай
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: