Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Закъсахме я - и ние, и гърците
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:11 / 21.08.2022Коментари (0)302
©
27 на сто от българите имат просрочени сметки за парно, ток и вода, показват данни от петия кръг от електронното проучване "Живот, работа и COVID-19: Живот в нова ера на несигурност“ на Eurofound. Това поставя страната ни на второ място по дял на хората, които трудно плащат сметките си.

На първо място е Гърция, където всеки втори признава, че има просрочени сметки за комунални услуги. Такива задължения са натрупали и 26,9 на сто от хърватите, 24 на сто от италианците, 22,6 на сто от румънците и дори 21% от финландците.

Нарастващите цени на енергията поставят повече хора под по-голям финансов натиск и по-голям риск от енергийна бедност, сочи още докладът.

Все повече хора се борят да свързват двата края, като разходите за живот в ЕС се покачват на безпрецедентно ниво, като среден процент на инфлация в 27-те държави-членки на ЕС е близо 8% през март 2022 г., причинено най-вече от скока на цените на енергията.

Доказателство, че нарастващите разходи за живот оказват влияние върху финансовото състояние на хората е, че около 53% от респондентите на електронното проучване съобщават, че домакинството им е имало трудности да свързва двата края през пролетта на 2022 г. – значително увеличение спрямо 45%, отчетени през 2021 г. и 47% в началото на пандемията от COVID-19. Поради покачващите се цени на енергията респондентите във всички възрастови категории сега са под по-голям финансов натиск, отколкото когато и да било по време на пандемията, пише в доклада.

Последният кръг от електронното проучване (пролет на 2022 г.) показва, че по-често хората имат проблеми с плащането на сметки. С 16% от хората, които съобщават, че са закъснели със сметките си за комунални услуги, енергийната бедност е нарастващ риск. Степента, до която енергийната бедност засяга хората, варира значително в зависимост от страната им на пребиваване.

Делът на тези, които съобщават, че изостават със сметките си за комунални услуги е най-нисък в Дания и Швеция - 7%. Този проблем е особено изразен за 53% от хората, които съобщават, че имат трудности да свързват двата края: средно над една четвърт (28%) от тези домакинства имат просрочени сметки за комунални услуги.

Много хора изразяват загриженост за способността си да плащат сметки през следващите три месеца. 28% от всички респонденти очакват проблеми с плащането, докато 31% от домакинствата с кола очакват да имат трудности да плащат разходите, за да я поддържат и работят. За финансово уязвимите домакинства енергийната бедност е още по-висок риск: 45% от хората, които съобщават, че имат трудности да свързват двата края, се притесняват, че няма да могат да плащат сметките си за комунални услуги през следващите три месеца.

Това безпокойство се увеличава значително сред домакинствата, които вече имат просрочия: средно 74% от тях изразяват загриженост, че няма да могат да платят сметките си за комунални услуги през следващите три месеца. В резултат на това значителен брой финансово уязвими домакинства са изложени на риск от енергийна бедност. Докато правителствата, които се стремят да облекчат отрицателните въздействия от повишаването на цените върху домакинствата, въведоха енергийни субсидии и намаления на ДДС за електричество, газ и гориво, субсидирането на потреблението на енергия е само краткосрочно решение, е изводът в доклада.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: