Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Законът за защита от насилие не пази всички еднакво
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:14 / 10.08.2023Коментари (1)280
©
Година и половина млад мъж се бори със закона, за да си извади ограничителна заповед срещу бившия си интимен партньор. През това време той е обект на почти ежедневен тормоз в различни форми – от физическо насилие до посегателство върху имуществото му, разказва жертвата пред БНТ.

Самоличността му се пази в тайна, тъй като в момента тече дело по казуса с жестокия тормоз, който е преживял.

Наричаме го условно Димитър. Той казва, че все още живее с известна параноя, оглежда се по улиците и трудно се доверява на хората. След раздялата с интимния си партньор Димитър е нападан от него и физически, и психически.

Въпреки че е подал около 20 жалби, извадил си е медицински за телесните повреди, отнело година и половина да се забрани на нападателя да доближава пострадалия и да се свързва по какъвто и да е начин с него. Историята излиза на яве дни, след като бяха приети законови промени, които дават закрила срещу насилие, но разглеждат интимната връзка като отношения между мъж и жена.

Димитър се разделя с партньора си през 2021 година, след 8-месечна връзка.

"Започна да ме преследва, да обикаля жилищния блок, в който живеех, започна да ми изпраща заплахи по телефона, звънеше ми постоянно, опитваше се да се свърже с мои близки, с мои роднини. След това започна да ми посяга физически. И се стигаше до моменти, в който той агресираше, удряше ме по лицето, риташе ме", обяснява младият мъж.

Нападателят започнал да посяга и върху имуществото на Димитър, но най-страшен бил психическия тормоз.

"Случвало се е на ден да ми звъни около 200-300 пъти съм получавал неприети повиквания, въпреки че съм го блокирал. Той намираше начин, скривайки номера си, да се опитва да ми звъни. Случвало се е да ми казва "Няма да те оставя намира, докато не умреш“. "Ще те съсипя“, "Ще те закопая“, "Ще пратя хора на майка ти“, са само част от заплахите, които жертвата получава.

И тъй като Димитър и бившия му партньор не са съжителствали заедно, нямало опция да се потърси незабавна защита. За да се спаси от ежедневния тормоз, му отнело година и половина и десетки пуснати жалби. В момента тече и дело по казуса, а срещу бившия партньор на Димитър са повдигнати четири обвинения.

"Тъй като се касае за престъпление, което беше извършено в множество райони в страната, това означава, че множество прокуратури бяха ангажирани, а това пък от своя страна доведе до много бавно разследване, което едва след година и половина да успее да стигне до повдигане на обвинение и до преминаване на казуса в неговата съдебна фаза. Едва в момента на повдигането на обвинението можехме да се снабдим с т. нар. органичителна заповед“, обяснява Силвия Петкова - адвокат.

"Моят призив към съдебната система е да действа по-бързо в такива ситуации, тъй като на мен ми отне година и половина, за да получа заповед за незабавна защита. Аз имах нужда от нея още в първите месеци от тази история“, казва Димитър.

Какво обаче на практика казват новите законовите промени, приети преди дни. Според тях интимната връзка се разглежда като отношения между мъж и жена?

Според адвокат Петкова, насилниците в еднополовите двойки ще бъдат привилегировани.

"Ако един мъж счупи ръката на жена си, той ще бъде подведен по квалифицирания състав за средна телесна повреда в условията на домашно насилие, ако обаче един мъж счупи ръката на мъжа си, на партньора си от същия пол, той ще бъде съден по основния състав за телесна повреда, който е по-леко наказуемият спрямо квалифицирания“, допълва тя.

Всяка жертва на насилие трябва да има еднаква по обем защита, смята адвокат Петкова. Защото насилието няма пол и сексуална ориентация.

Още по темата: общо новини по темата: 229
11.05.2024 »
25.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
05.04.2024 »
27.03.2024 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Тук се говори само за физическо насилие по отношение на лица в лична връзка! Но какво става когато Държавни длажностни лица упражняват Насилие над обекновените граждани отнемайки им техните конституционни права! - Ставш роб на гаврата на тези Държавни служители и живота ти става непоносим до невъзможност! Почти изцяло отнет! - Откраднат! А ако си индивид с увреждания работата става още по тежка! Защото трябва да се справяш сам и със затрудненията на своя недъг и да осигуриш всичко необходимо като всеки друг здрав нормален индивид! Как да станеш конкурентен! Ако ще и пет пъти да си по-интелигентен от останалите! Дори и от Тъпите Очни лекари! Които не си познават занаята! Както и какво точно представлява човешкото око и на какви закони е подчинено то! Но Галошите са си Галоши! Там горе в Народното събрание! И в управлението на тази страна! Бил Академик! Чиста 100 % - ова пръдня!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
Катастрофа с президента на Иран
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: