Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Захариева: Не може да продължаваме да търпим антибългаризма в Северна Македония
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:35 / 17.11.2020Коментари (0)716
©
Република Северна Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е готова. В момента България не счита, че тя е готова. Това заяви в "Денят започва" външният министър Екатерина Захариева.

Тя каза, че на този етап България не може да подкрепи преговорната рамка на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз. Захариева обясни, че Скопие не изпълнило условията, заложени в Договора за приятелство.

Днес ще се проведе видеоконферентната среща на министрите на европейските въпроси, на страните от ЕС.

Министър Захариева уточни, че на самия съвет не се взимат решения. "На всичките обсъждания на преговорната рамка България изразяваше една и съща позиция и тя е, че на този етап не би могла да одобри преговорната рамка", подчерта Захариева.

"България през март месец се съгласи Република Северна Македония да започне преговори. В решението на съвета има изрично позоваване и препоръка, това е по настояване на България, за напредък в изпълнението по договор за добросъседство и сътрудничество. Това, което в момента трябваше да се одобри, но тъй като ние не виждаме нашите притеснения и преговорната рамка няма как да я одобрим. Не е сега дебатът за започване или не на преговори", припомни Захариева.

Тя каза, че в медиите в Република Северна Македония има "страшно много подвеждаща информация".

Захариева беше категорична, че докато не видят своите притеснения в преговорната рамка, не могат да я подкрепят - те са много прости.

Според външния ни министър, проблемът е продължаване на идеологията от Титова Югославия. Съответно, сега искаме не уверения за изпълнение на договорености някога, в бъдеще, а ясен ангажимент да почне сега. Не може да продължаваме да търпим антибългаризма в Северна Македония – такъв беше и при подписването на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година, недопустимо е при държава, която върви по демократичния път. "Един договор трябва да се изпълнява - ако търсиш начин да не го изпълняваш, ще намериш начин", каза още външният ни министър.

"Те са три неща основни - придържане към формулата за езика - 99-та, после потвърдена 2017, пътна карта за изпълнение на договора, която да се наблюдава в целия преговорен процес и изричен текст, че няма да се поддържат под никаква форма шретенции за македонско малцинство в България", припомни външният министър.

"Българската дипломация не може да си позволи да води политика на "очерняне" на съседна държава, такава каквато виждаме, че се води за съжаление от Скопие. Ние сме член на ЕС, ние не можем да си позволим това", категорична беше Захариева.

Според нея проблемът е, че добросъседството е хоризонтален критерий. "Една държава - кандидат за член трябва да се придържа и да изпълнява в дух на добра воля договорите, които е подписала. Ние имаме дълъг списък със случаи, в които Република Северна Македония е подписвала нещо с България, след което не го е изпълнявала", каза тя.

Захариева определи като недопустим антибългаризмът в последните месеци.

Още по темата: общо новини по темата: 705
20.03.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
22.11.2023 »
предишна страница [ 1/118 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: