Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Загиналият в "Арсенал" неволно спасил двама свои колеги
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:01 / 28.05.2016Коментари (0)386
© 24 часа
Зад този портал на Завод 4 към "Арсенал" в Мъглиж стана поредната трудова злополука в оръжейната фирма
Опасното производство на оръжие и боеприпаси в "Арсенал" взе поредната си жертва - към 22,20 часа в петък на работното си място в цех 170 на завод 4 в Мъглиж след взрив почина 52-годишният работник Динко Дилийски от Стара Загора. 

Според окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, трудовата злополука е възникнала при пресоване на хексоген - едно от най-мощните вторични взривни вещества. 

Причините за нея ще се изясняват тепърва - само първият оглед на мястото на инцидента в събота продължи около 4 часа и половина. Освен следовател, в цеха дойдоха и трудови инспектори.

Завод 4 е барутният завод на "Арсенал", припомниха местни. Според очевидци взривът почти разкъсал тялото на работника, който нямал никакъв шанс за живот и починал десетина минута по-късно от огромната кръвозагуба. 

В близост до него била 35-годишна жена, която е била прегледана в Спешния център на Казанлък, но не е пострадала, макар и да е в шок. Първоначално това доведе до объркване в информацията, че тъкмо тя е жертвата на инцидента. 

По думите на окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов жената и друг работник, които били в съседство, не са пострадали, тъй като загиналият поел с тялото си осколките, поручени при взрива и така станал неволно техен спасител.

Една от версиите, по която работи следствието, е човешка грешка. Според първоначалната информация Динко бил отскоро на работа в завода.

От работното място на загиналия разследващите са иззели месингов чук, каквито чукове по принцип се използвали при пресоване на взривни вещества, защото те не предизвиквали искри при удар с тях.

Дали обаче това е било така и в този момент - това е само един от въпросите, на които трябва да отговори образуваното под надзора на Окръжната прокуратура в Стара Загора досъдебно производство по случая.

Трудовата злополука от петък вечер е поредната в оръжейната фирма "Арсенал". Само преди месец, на 25 април, в завод 3 на фирмата, при запалване на барутни съставки обгоряха смъртоносно двама души. Особено черна бе 2011 г. и за завод 4 в Мъглиж - през лятото при взрив по време на работа пострада тежко жена на 52 години, която по-късно почина от раните си. 

През октомври при подобни обстоятелства много тежко бе ранена работничка на 38 години. Тогава от Инспекцията по труда в Стара Загора обявиха, че 2 от инсталациите за снарядяване на боеприпаси в завода са запечатани, защото проверка установила, че са рискови за работещите на тях.

Въпреки рисковото си производство, "Арсенал" е привлекателно място за работа. В последно време заради нови поръчки от фирмата обявиха, че търсят общо още около 300 работници и специалисти. 

И тъй като в района на Казанлък няма достатъчно хора с опит и квалификация, фирмата вече наема и работници от Стара Загора, като им предлага бонуси за отдалеченост. Този месец бе съобщено, че постъпилите в "Арсенал" старозагорци с подходящо образование за заеманите от тях длъжности са 80 души. 44 от тях били назначени на сменен режим на работа в завода в Мъглиж, какъвто е и случаят със загиналия Динко Дилийски. 

Според договора, работниците на щат са застраховани за трудови злополуки, а при смърт близките им получават обезщетение в размер на 7 брутни работни заплати.



Източник: в. "24 часа"

Още по темата: общо новини по темата: 6
04.10.2022 »
04.10.2022 »
28.05.2016 »
25.04.2016 »
25.04.2016 »
25.04.2016 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: