Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За първи път в последните 3 години се случва това с цената на зърното
Автор: Йоланда Пелова 13:36 / 09.01.2023Коментари (0)241
©
Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Топлото време и липсата на валежи тази зима може да намали и оскъпи производството на много селскостопански продукти и не само, независимо, че през 2022 година цените им се увеличиха средно с 25 до 30%. Последният доклад на Световната организация по земеделие и прехрана прогнозира, че заради сушата през последните месеци в Европа производството на мляко през 2023 година ще намалее с 0.5%, производството на говеждо месо с 0.6%, а на свинско с 5%. За птичето и яйцата очакването е продукцията да падне с 0.4%. Но въпреки температурните рекорди поне засега никой в България не прогнозира провал на зърнената реколта, макар и с известни уговорки. Какви са очакванията за цената на хляба предвид нетипичното за месец януари време, което ще се отрази неминуемо на зърното и реколтата от пшеница? Прогнозата ще бъде на Мариана Кукушева – председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Добро утро.  

Добро утро за много години! 

За много години, г-жо Кукушева! Живи и здрави да бъдем всички! Какви са очакванията ви, г-жо Кукушева, за цената на хляба, както казах, предвид нетипичното за месец януари време, което ще се отрази по някакъв начин на зърното и на реколтата от пшеница?  

Към момента нямаме никакви притеснения по отношение на качеството и количеството зърнена реколта, която се очаква да приберем, защото затоплянето е частично изненадващо, тъй като и миналата година ако си спомняте, първата десетдневка на месец януари пак беше топло, нямаше сняг. В момента есенниците се развиват много добре. Хората пътуват и са видели зелените килими, които са по българската земя. Очакването за сняг всъщност ще развие нормалните биологични процеси в растенията и няма за какво да се притесняваме. Това е по отношение на реколтата. По отношение цената на зърното – за първи път в последните 3 години тя е толкова стабилна. Да, не е очакваната цена от страна на земеделските производители, цената е сравнително по-ниска спрямо цените на зърното от месец март-април 2022 година, но няма очаквания за трусове, защото в света има достатъчно пшеница. Когато не се променя цената на основната суровина, ние не можем да гадаем и няма как да очакваме, че ще има промяна в цената на хляба. Цената на хляба и тази година ще бъде без ДДС, т.е. потребителите няма да плащат последните 20%, които се слагат върху доставната цена на хляба, и това е изключително важна социална мярка, взета искам да подчертая от всички политически сили в страната. Това е най-социалната мярка, защото тя опира до джоба на всеки български потребител. В момента договарянията са приключени, и пак повтарям, не се очакват сътресения по отношения на цената на хляба. Има колеги, които сигурно ще се опитат да пробват пазара с по-висока цена, но това са представители на малките бутикови пекарни, които имат специфични разходи и правят хлябове в сферата на много по-скъпите продукти.  

Г-жо Кукушева, на какво според вас се дължи именно тази стабилност на цената, която вие казахте? За първи път имаме толкова стабилна цена.  

Стабилността на цената първо е от достатъчното количество зърнена реколта. Второ и не на последно място от отшумялата пандемия, каквато беше 2021 и 2022 година първото тримесечие. Виждате, светът е успокоен, Европа също. Трето нещо много важно – субсидиите, които получаваме от държавата по отношение цената на енергията. И четвърто, пазарът отся нестабилните играчи. Те така или иначе преустановиха своя бизнес, но те бяха представители предимно на много малък квартален бизнес, и при затварянето на държавата и при затварянето в къщи, те загубиха своята клиентела и после не можаха да се върнат на пазара. Познавам такива колеги, които вече се занимават и реализират в друго поприще.  

Очаквате ли ръст в тази връзка на производството на пшеница през настоящата година?  



България е традиционен голям производител, даже ние сме на първо място в света по производство на пшеница на глава от населението. Това обезпечава нашата продоволствена сигурност. Ние произвеждаме около 4.5 пъти повече пшеница от количеството, което ни трябва да вътрешно потребление. И това е част от финансовия баланс на страната, част от БВП. И това ни прави силни, защото явно България изнася основно две неща: първото е пшеница, и второто е електроенергия. Това ни прави независими в огромна степен, защото в България не се случи и няма как да се случи онази продоволствена криза, която преживяха развитите европейски държави.  

Какви ще бъдат предизвикателствата за вашия Браншови съюз на хлебарите и сладкарите през настоящата година?  

Основно предизвикателство е отново да продължим да следим пазара, за да няма изкривени търговски практики и да няма злоупотреба с нулевото ДДС на хляба. Много важна наша задача през годината е да продължим да отстояваме категоричното правило, защото има много заблудени експерти, които твърдят, че нулевото ДДС не се отразява върху цената – напротив, ДДС винаги се плаща от крайния потребител. Винаги, във всички случаи. Т.е. нулевото ДДС се отразява върху крайната цена. И много важно изискване за нас като браншови съюз е да продължим да защитаваме интересите на бранша на национално и законодателно ниво и да се борим със сивата икономика, която чувствително намаля благодарение на нулевото ДДС, което се внесе в хляба. Инак нямаме някакви сериозни сътресения. Ние сме бранш, чиято първична суровина се произвежда в държавата, независим от международни доставки, и в този смисъл считам, че имаме едно обезпечаване на своята работа във всеки ден и нощ на годината.  

Ние ви пожелаваме успех и ви благодаря за това интервю.  

Благодаря ви. Да ви е сладък хлябът през цялата 2023 година!  

Благодарим ви.  






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: