Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За първи път в България: Отстраниха на 13-годишно момиче обхваната от тумор цяла бедрена кост
Автор: Пламена Николова 19:58 / 25.01.2021Коментари (0)441
©
За първи път в България: Отстраниха на 13-годишно момиче обхваната от тумор цяла бедрена кост и поставиха модулна мега-протеза, научи Varna24.bg.

Две седмици след уникална операция в Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф.Бойчо Бойчев" в Горна баня 13-годишната Райна Т. от Пловдивско може отново да ходи с двата си крака. Момичето постъпва в ортопедичната болница със страховитата диагноза Сарком на Юинг, обхващащ лявото бедро по цялото протежение. След проведена предоперативна химиотерапия в Детската онкохематология в Пловдив екип на Клиниката по ортопедия извършва премахване на тумора с цялата бедрена кост и заместване на дефекта с модулна мега-протеза, включваща бедрено стебло, ендопротези на тазобедрената и коленната стави.

Операцията бе извършена за първи път у нас на дете от изцяло български екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, гл. асистент в Клиниката по костна патология и обща ортопедия в болницата.

"Това бе злокачествен тумор, обхванал меките тъкани на лявото бедро като маншон, обяснява д-р Патриков. Момичето бе изпратено отново при нас от Пловдив, където бе преминало подготовка за операцията с химиотерапия. За да бъде отстранен изцяло туморът, се наложи цялата бедрена кост да бъде премахната през коленната и тазобедрената стави. За това, че туморът е бил изключително близо до магистралните съдове, хранещи крайника, се наложи в екипа да бъде включен и съдов хирург. Това е специалистът от отделението по съдова хирургия към болница "Света Екатерина“ д-р Николай Величков.“

Операцията е продължила около 4 часа и половина.

"Отстранихме цялата бедрена кост и извършихме реконструкция с туморна модулна ендопротеза, изработена в Германия, обяснява д-р Патриков. Протезата е бутикова, поръчана и изработена, съобразно размерите на костите на пациентката. Тази модулност позволява и по-късно във времето при необходимост да се подменят модулите. Защото пациентката е на 13 години и се предполага, че има още 1-2 години растеж на костта. Така че, ако в процеса на израстване оперираният крак изостане по дължина от другия, ще има възможност да бъде уеднаквен с подмяна на един от поставените по средата модули.

Важна роля в случая имаше предоперативната химиотерапия, проведена в детската онкохематология в Пловдив, чиито специалисти бяха в непрекъснат контакт с нас, за да проследяваме как реагира туморът на химиотерапията. След операцията отново бе изследвана степента на некроза и хистологичното изследване показа пълна некроза след химиотерапията.“

Дванайсет дни след интервенцията момичето продължава раздвижване от терапевтите на болницата и ще продължи със следоперативна химиотерапия по установения протокол.

"Очакваме пациентката да води нормален начин на живот, без големи натоварвания на оперирания крайник, със задоволителен обем на движенията в тазобедрената и коленната стави“, каза д-р Патриков.

"Уникалното в случая е, че за пръв път в България операцията на дете бе извършена от изцяло български екип лекари, обяснява д-р Валентин Ангелов, директор на болницата. По-рано такава интервенция е правена в друга болница на по-възрастен пациент под ръководството на словенски хирург.“

В оперативния екип, ръководен от д-р Кирчо Патриков, са лекарите Иво Димитров, Светослав Славчев, Петко Пейневски и съдовият хирург от "Св. Екатерина“ д-р Николай Величков.

Стойността на протезата от 37 700 лв. изцяло е поета от Здравната каса. Това, че операцията се прави в България спестява разходите за пътуване на придружител извън страната, за престоя му в чужбина, за хонорар на лекарите там, които досега са се поемали също от Здравната каса.

През месец май миналата година същият екип на УСБАЛО в Горна баня под ръководството на д-р Патриков извърши друга уникална за България операция на 12-годишно момче със зловещата диагноза Сарком на Юинг. Туморът се намираше в костния мозък на бедрото, което наложи отстраняването на тази част от бедрената кост, която участва в движението на коленната става и заместена с модулна протеза с възможности да се удължава.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: