Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Юристи бистрят как да се помага на жертви на домашно насилие
Автор: Цвети Тончева 15:01 / 16.06.2023Коментари (0)228
© Blagoevgrad24.bg
Зам.- министърът на правосъдието Емил Дечев присъства на кръгла маса "Правна помощ на лицата, пострадали от домашно насилие, и координация на институциите при осъществяване на защитата им", която се провежда в Пловдив, предаде репортер на Blagoevgrad24.bg. Дискусията е организирана от Националното бюро за правна помощ и Адвокатска колегия – Пловдив. Домакин на срещата е кметът Здравко Димитров. На събитието присъстват представители на държавни институции, съдебната власт, МВР, местната власт, адвокатурата и болнични заведения.

Кметът Здравко Димитров изтъкна, че темата за домашно насилие е чувствителна, но обединени заедно институциите може да направят така, че тези случаи да бъдат по-малко. Той изрази надежда, че 49-тото НС ще приеме така дългоочакваните законодателни промени и че повече институции ще се включат в меморандум, за да може помощта да бъде навременна и да бъдат предотвратени колкото може повече случаи на насилие.

"Имате в мое лице, и в това на община Пловдив един партньор, с който ще се отделя повече внимание на такива случаи, за да може това уродливо нещо в живота ни да бъде изкоренено", каза Димитров. 

Зам.- министърът на правосъдието Емил Дечев изтъкна, че в Конституцията ни е записано, че България е правова и социална държава, но тези текстове звучат абстрактно. Голямото предизвикателство е как тази абстрактност на конституционните норми ще се претвори в една реално действаща норма, която да върши работа.

Той приветства факта, че на 16 март е подписан меморандум между Националното бюро за правна помощ, Министерството на правосъдието и МВР за сътрудничество и партньорство за навременна защита на пострадалите от домашно насилие. Дечев увери, че от страна на Министерството на правосъдието  ще направят всичко възможно, за да може тази важна социална функция да бъде изпълнена и да се даде достъп до правосъдие на социално слаби хора и жертви на насилие така, че те да почувстват какво означава социална и правова държава.

"И за съдебната реформа да се говори не като за нещо абстрактно, както по темата главен прокурор, а да говорим за неща, които достигат до дома на много хора, които могат да бъдат жертва на насилие и имат нужда от нашата подкрепа", добави Емил Дечев.

Гледайте повече във видеото!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: