Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Юлиан Войнов: Присъединяването на България в еврозоната не е панацея
Автор: Йоланда Пелова 19:06 / 19.12.2023Коментари (0)581
© Фокус
Еврозоната няма да реши тези проблеми, които зависят от нас, но подобренията ще бъдат в няколко насоки. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" д-р Юлиан Войнов, икономист и финансист.

"На първо място ние ще имаме възможност да сравняваме цените директно в евро в целия Европейски съюз. В момента поради наличието на различна валута до някаква степен спира определени фирми да влизат на българския пазар, тъй като смятат, че валутният риск и особено пред малкия бизнес в България не е предпоставката за тяхното развитие, но ние веднага ще може да сравняваме цената на един шоколад в България и да видим каква е неговата стойност във Франция, или бутилка олио", отбеляза Войнов.

Според него по този начин ще се наблюдава граждански натиск от една страна върху производители, а от друга върху правителство, браншови организации, медии, които да изискват или най-малкото да търсят обяснение защо има такива огромни разлики в цените. Защото една от причините за тези разлики е това, че в определени сфери в България има изградени картелни споразумения. И много типичен такъв пример е да кажем цените с кашкавала и млякото, където в България ценовото ниво е горе-долу в порядъка на 50-60% спрямо средноевропейското, цените на кашкавала, на млякото, на яйцата са на ниво 112% спрямо средноевропейското, което говори, че тук има някакъв проблем, който трябва да бъде решен. И сравняването директно на цените в евро може по някакъв начин да усили натиска върху всички фактори, от които зависи решаването на този проблем, това да бъде решено".

На второ място икономистът добави, че влизайки в еврозоната България веднага би привляква погледите: "Въпреки че след валутната криза, дълговата криза в Еврозоната рейтинговите агенции обръщат внимание не на цялата Еврозона като цяло, а на отделните държави, самият факт, че ние вече сме в Еврозоната, нашият кредитен рейтинг при всички случаи ще бъде подобрен. Това последно се случи от Standard & Poor's, които повишиха перспективата на кредитния рейтинг на България на позитивен, което означава, че влизането в Еврозоната, самият факт, че се говори, че ние имаме перспектива да влезнем, вече носи позитиви и по отношение на кредитния рейтинг на България. Това означава, че се намаляват лихвите, които фирмите могат да ползват на кредитните пазари, на международните кредитни пазари, освен това привлича финансови инвеститори, които инвестират в ценни книжа на български фирми, което пък помага съответно тяхното развитие на тези фирми".

Според Юлиан Войнов влизането на България в еврозоната ще помогне изключително много на развитието на икономиката и на бизнес средата в страната: "На трето място трябва да кажем, че при всички случаи това ще доведе до повече инвестиции, защото това на базата на статически данни се е случило във всички останали държави, които са приели еврото".

Още по темата: общо новини по темата: 380
30.04.2024 »
27.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/64 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: