Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Юлиан Войнов: Достигнахме билото на лихвената политика на световните централни банки
Автор: Йоланда Пелова 18:43 / 26.12.2023Коментари (0)666
© Фокус
Най-характерното за 2023 година е категоричното и рязко намаляване на инфлацията. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът и финансист д-р Юлиан Войнов.

Той отбеляза, че инфлацията в еврозоната е достигнала почти нивата на поставената цел оъ ЕЦБ от 2%: "Последният индекс, който беше обявен беше 2,4%". Войнов подчерта и компенсацията на доходите на физическите лица: "В това отношение България е на първо място в Европейския съюз и една от малкото държави, където доходите изпреварват инфлацията. Така че ние общо взето може да се каже, че минахме прекалено добре през последните две кризи. Хората може би изпитват някакво недоволство и дискомфорт от това, че цените се увеличиха, но трябва да кажем, че в сравнение с всички останали държави в Европейския съюз, ние може би най-безпроблемно минахме през този период".

По думите на Войнов повишението на лихвените проценти за определен период е довело до стагнация на пазара за акции, за сметка на пазара на държавни облигации: "Ние достигнахме билото на лихвената политика на световните централни банки, най-вече, разбира се, на Федералния резерв и на Европейската централна банка, които може да се каже, че определят изобщо лихвеното равнище в целия свят. Федералният резерв, последното заседание на Комитета на открития пазар категорично обяви, че повече няма да има увеличение на лихвите, включително се прогнозира, че ще започне следващата година намаление на лихвите, което е ясно. Но броят на лихвите бяха увеличени от 2, предишната прогноза през септември на 3. Започнаха да се появяват мнения, че може би ще бъдат 5, като говорим за 5 намаление, това означава, че общо взето всяко намаление ще бъде по 0,25 процентни пункта, което е над 2% общо взето намаление за цялата година, което е половината от нивото, което имаме в момента на лихвите, специално в Съединените щати".

Икономистът отбеляза, че в еврозоната изказванията са по-ястребови, но очакванията отново са за намаление на лихвите следващата година: "Всичко това показва и както се вижда на Фондовия пазар в Съединените щати, там индексът "Дау Джоунс" постави абсолютен рекорд, мина 37 000 пункта, което се случва за първи път в неговата история. Защо се случва така, защото когато лихвите намаляват, това първо означава, че икономиката вече започва да се съвзема, паричната политика става така по-благоприятна за развитието на фирмите, което разбира се, води до по-голяма икономическа динамика и съответно по-големи печалби на фирмите. Поради тази икономическа причина се увеличават и цените на акциите", коментира Юлиан Войнов.

Той отбеляза също така, че от друга страна, намаляването на лихвите води до капиталова печалба от инвестиции и продажба съответно на държавни ценни книжа: "Всичко това е в основата на така наречения бичи пазар, който е много характерен в настоящия момент в Съединените щати. В Европа нещата са малко по-различни, защото в момента има много сериозно забавяне в европейската икономика, в еврозоната, включително рецесионни процеси в някои държави. И въпреки, че инфлацията намалява и Европейската централна банка може да предприеме ходове за намаляване на лихвите, икономическото затормозяване и забавяне в Еврозоната не позволява този оптимизъм, който цари на американските пазари. Така че тук, може би няма да видим такава силно изразена динамика по отношение цените на акциите.

Преди няколко дни излезе една статистика, че в момента капиталовата стойност на Apple е по-голяма от целия фондов пазар на Франция. Така че водещият финансов пазар е Съединените щати безспорно, както казахме се наблюдават много ясно изразени бичи настроения. В еврозоната, в Европейския съюз това не е така, а според мен икономиката в еврозоната и в Европейския съюз ще продължи да се забавя поне още 6 месеца, докато видим някакви по-сериозни наченки на икономическо възстановяване. И от тази гледна точка, нещата не са толкова ясно изразени, както в Съединените щати. Но определено, на първо място трябва да кажем, че фондовите пазари изпреварват дъното на икономическия цикъл от порядъка на 6 месеца, имайки предвид, че този икономически цикъл дали ще бъде рецесионен или просто много сериозно забавяне в Еврозоната ще настъпи някъде по средата на следващата година, при всички случаи от тук нататък така перспективите пред фондовите пазари са благоприятни, освен, ако разбира се, не се случи някакъв глобален катаклизъм, който да промени тези настроения в настоящия момент", коментира икономистът.

Още по темата: общо новини по темата: 380
30.04.2024 »
27.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
предишна страница [ 1/64 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: