Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Янаки Стоилов за съдебната реформа: Приказките са повече от действията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:38 / 01.04.2024Коментари (0)1133
© NOVA
Промяната в Конституцията беше извършена от народните представители от три парламентарни групи, които в стремежа си да реализират своята воля, приеха тази промяна. Тя е най-широкообхватна спрямо преди извършените, които засягаха само съдебната власт. Това коментира конституционният съдия Янаки Стоилов.

Според него възникват редица въпроси, а част от тях НС се е заело да решава, като това да променя закони, за да премахне несъвместимостта в заемането на позициите при избор на служебен министър-председател.

По думите му проблемът остава наполовина. "Възниква въпросът как след като изтекат тези три-четири месеца председателят на Сметната палата, която е институция създадена, за да контролира изразходването на държавния бюджет ще осъществява контрол чрез одитите, които извършва", добави пред Нова той.

Той уточни, че ограниченията по отношение на хората, които са в управителния съвет на БНБ идват от европейските изисквания, независимо какви промени ще се правят в националното законодателство.

"Служебният министър-председател е този, който трябва да предложи състав на проектокабинет и той да бъде утвърден от президента. С промените в Конституцията президентът до голяма степен е освободен от политическата отговорност за назначеното от него правителство", уточни Стоилов.

Той коментира и казуса със застъпването на два парламента. "За период от няколко седмици ние ще имаме не 240, а 480 народните представители. Това е резултат от приетите промени. Народният представител става такъв по силата на вота на гражданите, тоест момента, в който са проведени изборите, след като са признати за редовни. Той започва да изпълнява своите правомощия в един малко по-късен момент, когато положи клетва, защото полагането на клетва, е предпоставка, за да може той да упражнява своите права като народен представител, но той е депутат, не по силата на клетвата, а поради вота, получил от гражданите", обясни Стоилов.

Според него служебното правителство, което предстои да бъде назначено ще има същите правомощия като редовното избрано от парламента, но то трябва да се занимава основно с провеждането на изборите и да проведе честен и свободен вот.

Стоилов коментира и съдебната реформа. "Много повече ме притеснява, че приказките за съдебна реформа са повече от реалните действия", каза още той. По думите му не се постигат реални резултати, които да изяснят важните случаи.

Още по темата: общо новини по темата: 1069
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
предишна страница [ 1/179 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: