Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Янаки Стоилов: Един от основните проблеми е недостатъчната предвидимост на съдебната система у нас
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:57 / 04.11.2022Коментари (0)303
©
Многократно са отправяни изисквания към България за промени в Наказателния кодекс относно обидите и клеветите. Това каза в предаването "Добър ден, България“ по Радио "Фокус“ конституционният съдия Янаки Стоилов. Публичните лица по начало са в по-голяма степен отворени към обществена критика и оттам е имало поставяне на въпроса да не се стига до тежки наказателни санкции при осъществяване на такива състави. Въпреки, че трябва да държим сметка достойнствата, правата и свободите на всички граждани да бъдат ефективно защитавани. "Езикът, чрез който се осъществяват тези състави на обида и клевета, като че ли става все по-малко сдържана. Границите на тези деяния, като че ли във времето се променят. И въпросът е да има ефективна и бърза реакция, за да могат засегнатите да се защитят, а в същото време да не се ограничава свободата на словото и проблемите да бъдат назовавани с истинските имена. Важно в тези случаи е да има ефективно и предвидимо правосъдие“.

Мисля, че не е настъпил прелом в съдебната реформа, изпускат се множество важни въпроси, които могат да бъдат решени по законодателен път или с ефективни управленски действия, смята Стоилов. "Едва, когато са изчерпани тези възможности, според мен може да се достига до промени в Конституцията. Трябва да се решават реални проблеми, които засягат гражданите и хората, които действат в съдебната система. Няма нужда от заклинания, а от повече последователни действия.“

Един от сериозните проблеми в последните години е недостатъчната предвидимост в съдебната система, защото всички, които се обръщат към съда, очакват той да бъде с последователна практика, категоричен е конституционалистът. "В редица от институциите по сходни въпроси се постановяват различни решения. Необходимо е делата да се развиват ритмично, а не да се отлагат с месеци. Факторът време е важен, защото ако едно право не бъде защитено своевременно, значително се намалява ефективността от постановеното решение. Важен е въпросът за достъп до съда, добре че не се стигна до закриване на съдилища. Необходимо е да се реформира структурата на органите на съдебната власт, но това не бива да става за сметка на достъпа до правосъдие“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: