Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Яйцата ни са сред най-скъпите в Европа, внасяме ги от Полша
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:31 / 10.01.2023Коментари (0)204
©
Яйцата поскъпнаха рекордно през 2022 година. Увеличението е със 76% - при средно за Европа с 67%. Подобно голямо увеличение на цените последно е имало през 2011 г., когато бяха премахнати конвенциалните клетки за отглеждане на кокошки. Бяхме свидетели на подобен ръст 2011 г. - тогава причината беше заради премахването на конвенционалните клетки. Това заяви председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"През миналата година имаше рекордно поскъпване на фуражите, електроенергията и горивата - средно със 76%, колкото е и поскъпването на яйцата у нас. Рекорд държи Германия със 106% увеличение. Цените на зърното започнаха да спадат, едва ли ще има голям спад в цената на яйцата. Себестойността на зърнопроизводството е голяма, при изкуствените торове и горивата тенденцията е различна", добави още той. 

А увеличението на цената на яйцата у нас е по-голямо заради по-ниските цени, от които е започнало. Покрай Ковид пандемията те са били по-евтини заради намаленото търсене и спада в туристите, които са сред големите консуматори. Гълъбов заяви, че цената на яйце при производител е около 32 ст., но в търговските вериги ги купуваме доста по-скъпо.

"Най-търсените яйца от производители са клас А - размери М и L. В търговските вериги са по-скъпи заради доставните разходи. Прави впечатление, че от цената на едро до цената на дребно разликата е доста голяма. Когато яйцата бяха на дребно 15 ст., обяснимо беше да има 50% надценка заради скъпото складиране и транспортиране. Но когато яйцата поскъпнаха - 50% надценка е малко неоправдано", коментира гостът. 

Продължаваме да внасяме яйца от Полша, където цените са по-високи от българските.

"Там цените са с 20% по-високи от България. Това не е логично обяснимо. Полските производители вероятно използват практики, за да протектират техния пазар. Ограничават предлагането на местния пазар и всичко, което е в повече, го изнасят. Ние сме любима дестинация на полските производители, имат традиционни отношения с наши дистрибутори, необяснимо защо. Има полски яйца с директни сделки с търговските вериги", каза още председателят на Съюза на птицевъдите. 

Родните производители пък изнасяли около 30% от продукцията си. И това им помага да оцелеят. 

Поскъпване има и при цената на пилешкото месо. Килограм цяло пиле е 4,30 лв. 

"Ръстът е значителен на годишна база. Но пилешкото през последните месеци пада, това са последствията от ембаргото на Русия и войната в Украйна, които предизвикаха сериозни аномалии в сектора с бройлерите. При завишеното производство на пилешкото месо цените тръгват надолу. През зимните месеци в България себестойността на пилешкото месо се вдига, защото вместо да отопляваме сградите една седмица, ги отопляваме 3 седмици", заяви Ивайло Гълъбов. 

По официални данни годишно внасяме около 100 000 тона пилешко месо, основно от Полша, а изнасяме 30 000 тона. Гълъбов заяви също, че в момента България е в риск от птичи грип, но напоследък у нас няма случаи на инфлуенца по птиците.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: