
ЗАРЕЖДАНЕ...
Ядем мед с ниско качество | ||||||
| ||||||
По изискванията на БДС качественият мед трябва да има не повече от 19,90% вода и до 78% редуциращи захари. Ако се спазват, тези норми гарантират високо качество на българския мед и въвеждането на по-строги изисквания според пчеларите не е необходимо. Още повече, че в Европа качеството на производство е доста по-ниско Според производителите българският мед, макар и качествено произведен, изгубва повечето ценни свойства, докато стигне в търговската мрежа. "Това, което имат право да правят търговците, е да нагряват меда, за да може той да се втечни и да мине през инсталациите за разфасоване", обяснява пчеларят Даниела Челебиева. Така медът изгубва голяма част от ензимите и витамините си. В големите търговски вериги все по-трудно се намира истински мед, установи проверка на bTV, макар че има действащ стандарт. Етикетите на меда с примеси, който залива щандовете, трудно ориентират потребителите, някъде с много ситен шрифт е изписано какво съдържа.. Пчеларите нямат пряк достъп до големите търговски вериги, защото по Наредба са задължени 3/5 от продуктите си да дават на търговците на едро. Останалите 2/5 могат да продават на дребно, но само ако имат регистрация за директна продажба. Поради бюрократични пречки едва 17 пчелари от страната са успели да си направят такава. Източник: btv |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg