Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Възраждане" предлага мандатност на директорите и отпадане на атестацията за учителите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:25 / 22.11.2022Коментари (0)208
©
Мандатност на директорите и отпадане на атестацията за учителите предлагат от "Възраждане“. По инициатива на народните представители Ивайло Папов – зам.- председател и Димитър Пашев – член на Комисията по образованието и науката в 48-то Народно събрание, "Възраждане“ внесе предложение за промяна в "Закона за изменение и допълнение за предучилищното и училищно образование “. Затова информираха от пресцентъра на "Възраждане".

С него политическата организация предлага въвеждане на петгодишен мандат за директорите в държавните и общинските училища. В мотивите си те посочват, че мерките са в посока демократизация и деполитизация на системата и в същата линия залагат включване на представител на учителския колектив в комисията за избор на директор. Мандатността на директорите е мярка, с която ще  се противодейства  и на политическите назначения на директори на училища, които често, макар понякога прикрито, влияят на цялата образователна система. Директорът е този, който независимо и безпристрастно трябва да съумее да работи с всички институции в държавата без значение коя е политическата сила, която управлява страната ни. Мандатността би ограничила и корупционните практики в българското образование.

Друга ключова промяна в законопроекта е цялостното премахване на спорната атестация на педагогическия персонал, която породи голямо недоволство в учителското съсловието през последните години. От "Възраждане“ подчертават, че заложеното атестиране е формална, повърхностна и напълно излишна процедура.

В предложението на вносителите влиза също връщането на възможността учениците от втори до четвърти клас да повтарят учебната годината, ако не са покрили минималните критерии. Така в горен клас, без значение от постигнатите резултати, ще преминават само първолаците и ще се засили контролът върху усвоените знания в начална степен.

Според "Възраждане“ образователната система се нуждае от нова посока на основата на изграждане на национално самосъзнание и самочувствие у най-младите българи.

И двамата народни представители, по чиято инициатива е изготвен законопроектът, са учители по професия с дълъг стаж в образователната система и познават нейните предимства и решенията, взимани през годините, които ѝ пречат да функционира максимално добре. Административната тежест, вменена от държавата, често превръща учителите в администратори и утежнява основната им роля на професионалисти, които образоват децата на България, а  действията на някои директори, възприели себе си като незаменяеми, влияят на целия образователен процес в едно училище.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: