Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Възможни измами със застраховката "Гражданска отговорност"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:56 / 13.12.2022Коментари (0)172
©
За възможни измами по застраховки "Гражданска отговорност“ предупреждават от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Това ще се случи, ако бъдат приети промени в Кодекса за застраховането, които предвиждат бюрото да плаща безусловно претенции по застраховка "Зелена карта“, възникнали в чужбина. Това се посочва в становище на бюрото по законопроекта.

"Плащането безусловно на претенции, които не са окомплектовани с необходимите документи, съгласно изискванията на вътрешните правила на Съвета на бюрата, е неприемливо и в нарушение на редица фундаментални правни принципи. То противоречи и на самите регулации на системата "Зелена карта“.

Освен че предвиждат задължение на искащата плащане страна да предоставя всяка поискана от нея подкрепяща документация, в т.ч. доказателство за плащане на обезщетение на увреденото лице, регулациите на системата "Зелена карта“ предвиждат и редица основания за отхвърляне/отказ на искането за гаранция.

Предвижданото безусловно задължение за плащане от страна на НББАЗ е в разрез с тези изисквания“, се казва в становището.

Освен това, вменяването на такова задължение би отворило широко вратите на измамите по застраховки "Гражданска отговорност" на автомобилистите и би довело до завишаване на премиите по този тип застраховки, категорични са експертите.

Според тях възможности за регресни права спрямо неоснователно обогатили се лица в резултат на извършените гаранционни плащания, всъщност не представляват реалистична опция. Причината е, че трябва да се ангажират огромни човешки и финансови ресурси за упражняване на такива права в чужбина, било поради трудното откриване на въпросните лица и/или тяхна неплатежоспособност.

Парадоксално е контролът върху извършена незаконна финансова дейност да се прехвърля в края на гаранционната верига, вместо в нейното начало, където се взема решението за изплащане на обезщетение по предявена застрахователна претенция и където следва да се носи отговорността за това решение, посочват от бюрото. И допълват, че всичко това ще доведе до влошаване на финансовото състояние на бюрото, което така или иначе е под достатъчен натиск от плащанията, извършвани за сметка на ЗК "Олимпик“ – клон България (в несъстоятелност).

Вносителите от финансовото министерство уточняват, че думата "безусловно“ ще бъде заличена от законопроекта, но основният принцип на функциониране на системата "Зелена карта“ е "първо плащаш, после оспорваш“.

Законопроектът за промени в Кодекса за застраховането вече е внесен в Народното събрание.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Световна черна хроника
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: