Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Възможен е лек ръст в цената на тока за бита
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:15 / 23.05.2023Коментари (0)150
©
Намалява небходимостта от коменсации за тока, защото цените падат, заяви Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

Вчера бизнесът напомни на правителството, че иска да си получи дължимите му компенсации заради високите цени на електроенергията.

"Формално подкрепям идеята, че след като има прието решение, то трябва да се спазва. Парламентът е приел решение, с което задължава МС тази програма да действа до края на годината. От друга страна този призив идва в доста странно време, в което очевидно страната се занимава с какви ли не други неща и на всичкото отгоре цените на електроенергия са под прага от 200 лв. Те са значително по-ниско от миналогодишните цени за същия период след компенсацията. Очевидно бизнесът плаща по-ниска цена. В този момент да се повдига въпроса - за решения за зимата, е пресилен и моментът не е избран удачно", изказа мнението си пред БНР Стайков. 

По думите му цените падат и най-вероятно ще продължат в същия порядък до лятото. Като се види напрежение на пазарите, много бързо може да се приеме подобно решение от МС, добави мнението си той.

Стайков подчерта, че помощите в България са били въведени най-рано и са били най-щедри. Според него помощите са нещо хубаво, но те трябва да са таргетирани и размерът им трябва да е адекватен. 

Когато печалбите намалеят, ще се усети недостиг в бюджета, предупреди той. По думите му политиците се държат така, все едно тези свръхпечалби ще останат завинаги. 

Относно очакваното увеличение от 1-2% на тока за бита, Калоян Стайков изказа мнение:

"Популизъм очевидно има. Ние сме в почти постоянна предизборна ситуация. Подобна стъпка не би ме изненадала и я очаквам".

Цената е нереално ниска. Това се прави, за да се тушира социално напрежение. Този проблем обаче не се решава с регулирани цени и ниски данъци, а чрез социална политика", отбеляза още той. И добави:

"В целия дебат около бюджета и политическата нестабилност не ми се вижда реалистично това да стане в следващите няколко месеца. Така че остава надеждата поне да стане догодина".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: