Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вълчев: Целта на задължителната предучилищна е да обхване децата, чиито майчин език не е български
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:36 / 07.02.2020Коментари (0)602
©
В почти всички развити страни изследванията показват, че периодът между три и седем години, а и по-рано, в най-голяма степен се формират мозъчни връзки при децата, формира се също интелигентност, когнитивност, социални, емоционални и езикови умения.

Тази обществена възвращаемост е по-голяма, когато става въпрос за деца, при които майчиният език не е българският. Обхващането на децата на четири години в предучилищното образование е най-силната интеграционна мярка за децата, чиито майчин език не е българският и липсва отношение към образованието, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на дискусията "Възможност и предизвикателства при въвеждане на задължително предучилищно образование за четиригодишните деца", организира от омбудсмана Диана Ковачева, в която участва и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Всички развити европейски страни имат политики за разширяване на обхвата на децата в предучилищното образование, каза министър Вълчев. Той съобщи, че у нас четиригодишните деца, които са обхванати в системата на предучилищното образование, са 78%, петгодишните, които са обхванати, са 91-92%, а шестгодишните деца у нас, които са обхванати, са 93-94%.

Разликата между 78 и 100% са децата от семейства, чийто майчин език не е българският и в които липсва отношение към образованието, обясни министър Вълчев. Той каза, че се е убедил при посещенията си в образователните институции в страната, че детските градини и училищата са най-важните институции в държавата, особено в районите, в които има деца от уязвими групи.

Нашата система на предучилищното образование е сравнително добра и достъпна, и нашите такси в детските градини са едни от най-ниските в европейски мащаб, заяви министър Вълчев.

Той каза, че държавата поема основните разходи за възнаграждения и осигуровки, а ако се въведе задължителната подготовка на четири години, ще бъдат поети и разходите за веществена издръжка, както се направи за пет- и за шестгодишните деца.

"Това означава 15 милиона лева допълнително, както и средства за закуски, които ще се финансират, а и средствата за учебни помагала". Предвидени са също средства от ОП и от държавния бюджет - 34 милиона лева за година, за възстановяване на таксите на част от родителите, като това ще е целева помощ за посещението на детска градина, обяви министър Вълчев.

Той за пореден път заяви, че в големите градове и в София има недостиг на места в детските градини, основно заради вътрешната миграция в страната. Има 70 милиона лева, които са заложени в утвърдения бюджет за тази година и те ще се използват за дострояване на училища и за строеж на детски градини. Като има и за догодина 70 милиона лева за тази цел, обясни министър Вълчев.

Той добави, че има и 13 милиона лева от финансовия механизъм на европейското образователно пространство. По този начин, можем да разчитаме, че между 65 и 80 детски градини ще бъдат проектирани и ще са в готовност за строителство през следващите две години, обяви образователният министър. Той обеща на общините, че ще има отлагателен период, вероятно от две години първоначално, за въвеждането на задължителното предучилищно образование за четиригодишните деца.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: