Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всяка година: Българинът изхвърля текстил, равен 5 пъти на тежестта на НДК
Автор: Харитина Агопян 11:31 / 08.01.2024Коментари (0)349
©
Всяка година България изхвърля текстилни отпадъци, равни на 100 000 тона – те се равняват на тежестта на сградата на Националния дворец на културата. Това каза Сирма Желева, директор на Българска асоциация "Кръгова икономика“, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус". "Данните показват, че 1 кг разделно събран текстил спестява 12 кг въглеродни емисии. Те се равняват на 37 часа работа на климатик. Над 50% от материите, които ползваме, са синтетични и замърсяването е дори по-голямо от цитираното“, поясни Желева.

Текстилната индустрия се оказва един от основните замърсители на околната среда и заради това ЕК изгради стратегия за текстилните изделия, която включва много изисквания за тяхното рециклиране. "Основното й мото е "Бързата мода не е на мода“. Визията на Европа е до 2030 г да се създаде култура на употреба на текстилните изделия, която да позволява тяхната дълготрайна употреба“, подчерта още Желева.

Трябва да се рециклират текстилните влакна и да не се допускат опасни субстанции в производството. Текстилната индустрия е третият най-голям консуматор на вода и земя сред всички производства – причината е производственият памук, даде подробности по темата Желева.

"Целта е да се произвеждат устойчиви текстилни продукти. Тенденцията на бързата мода предполага все по-големи количества "дрехи за еднократна употреба“. За съжаление ниската им цена изисква лоши условия на труда при производството“, подчерта Желева.

Дизайнът на продуктите е част от тяхната устойчивост. "Ние като потребители правим избора и можем да стимулираме или бързата, или устойчивата мода. Важно е да събираме текстила разделно – няма как да спрем да го употребяваме, но е важно как ще приключи жизненият му цикъл“, каза още Сирма Желева.

"Средно носим 7-8 пъти една дреха и след това тя вече не е желана от нас- това произтича от суетата ни, а не защото артикулът е вече негоден. Оказваме се с големи количества дрехи, от които искаме да се отървем. Ако ги дадем на друг, това е чудесен вариант, но невинаги има такъв желаещ. Има платформи, които позволяват да дарим старите си дрехи, но те са свързани с конкретни изисквания за марки и качество. Вариант е да изперем всички ненужни дрехи и обувки и да ги оставим в най-близкия специализиран контейнер за дрехи и обувки, задължително в торба“, заяви Сирма Желева.

Хората имат желание да рециклират текстилен отпадък правилно. Има интерес, компании даряват свои такива отпадъци, отчете тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: