Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всички сме пътници в един и същи автобус
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:09 / 23.11.2021Коментари (5)288
Анализ на Веселина Петрова, публикуван в сайта woman.bg:

Тази нощ 45 човека загинаха в огнен ад на магистрала "Струма". Всички експерти, оказали се на мястото на инцидента, споделиха, че такова нещо не са виждали. Страшно е. 45 изгорели тела. Пепел. И семейства, които скърбят. Болката със сигурност е неописуема. Всяка загуба на любим човек е страшна. И непрежалима. Всяка. Непрежалими са и тези девет възрастни хора, които си отидоха след пожар в старчески дом у нас. Тъжен живот, тъжна, ужасяваща смърт... Отидоха си, задушени от дима.

Преди тях жена загина от пожар в будка за вестници. Преди нея пък болни от ковид отделение починаха, отново при пожар. И тук, изказвайки съболезнования на близките на загиналите, смирено склонили глава за "Бог да прости", трябва да кажем една голяма истина - всъщност у нас всяка седмица си отива по един автобус с хора. Защото такава ни е държавата. И защото правила няма, а и да има - никой не ги спазва. Остава само пепел. Пепел, под която са скрити милиони причини за голямата смъртност по пътищата ни. Смъртност, за която някой трябва да поеме отговорност. Смъртност, която минава между другото. И остава без последствия. Просто черна статистика.

От години се говори за липсата на достатъчно качествена маркировка, за липса на достатъчно и качествено обезопасяване, за недобро изпълнение на ремонтите и некачествено строителство на магистралит - настилка, материали под настилката, мантинели, всичко. Присъствала съм на поне три семинара, на които представители на бранша, занимаващ се с внос и продажба на маркировки и обезопасяващи съоръжения, са коментирали, че у нас се пести от всичко.

Че пазарът вече предлага модерни съоръжения, които могат не само да предпазят при евентуален сблъсък, но и наистина да спасят живот. През периода от 1 януари 2021 г. до 30 септември 2021 г. на територията на страната са настъпили 4471 пътно-транспортно произшествия, при които са загинали 362 и са ранени 5600 участници в движението по пътищата, сочи официалната статистика. Държавата обаче мълчи. Дори статистиката ни не е точна. Защото много от хората, откарани в болницата след катастрофи, ако починат, не се вписват в регистрите като починали от пътнотранспортно произшествие.

И това не е всичко. Защото дори да има правила, няма контрол. И идва един ден, в който се случва това. Трагедия. Един автобус се запалва и умират повече от 40 човека от Северна Македония. Всички загинали в катастрофата на магистрала "Струма" са млади хора, заяви македонският външен министър Буяр Османи на брифинг пред "Пирогов", където са настанени пострадалите. Автобусът е превозвал туристи от Северна Македония, които са пътували за Скопие от Истанбул.

В рейса е имало над 53-има пътници, сред тях - и над 10 деца. Разбира се, в момента тече следствие. Работи се по версия за внезапна техническа повреда или заспиване на водача. Видим спирачен път на метри от мястото на инцидента няма. Има информация, че в автобуса е имало туби с нафта. Експлозия е събудила пътниците в автобуса, който катастрофира тази нощ край Боснек. Това е разказал един от оцелелите при инцидента македонски граждани на премиера на страната Зоран Заев, стана ясно от думите му пред Би Ти Ви.

"Всички са спели. Един от пътниците, с когото разговарях по телефона, ми каза, че е имало експлозия. 7 души успели да разбият прозорец и така са се спасили“, обясни Заев. Експерти обаче твърдят, че пътят е бил проблемен, защото точно на мястото на катастрофата е имало нерегламентиран - т.е. незаконен изход от кариерата, намираща се в района. Друг възможен проблем е наличието на д
ребни камъчета и чакъл, които камионите, излизащи от кариерата, редовно "докарват" на магистралата. А всеки шофьор знае колко опасно може да бъде това!


"Не може вечно да обвиняваме шофьорите. Този участък е в безобразно състояние - мантинели, маркировка, знаци“, коментира експертът Диана Русинова от Института за пътна безопасност пред БНТ след тежката катастрофа тази нощ. "Имам съмнение, че сцеплението на асфалта не е каквото трябва. На мантинелата има 2 болта, не 4. Очевидно се е пестило", каза Русинова. "Има много дефицити по българските пътища. Миналата година имаше друг инцидент там. Пътят към Гърция е една от 1500-те черни точки в България. Ние ги съобщаваме и нищо не се случва", допълва нейният колега Емил Марков.

"Днес е на "Струма", утре ще е на "Тракия", вдругиден - на "Хемус". Управлението на пътната безопасност очевидно не работи. На Северната тангента в София стават по 3 катастрофи всеки ден. За три месеца не се намери една институция да реши този проблем", казва още Диана Русинова.

Това е. Причини много. Повечето от тях се знаят от години. Но не се работи. Замитат се. Под пепелта. Пепел при пепел. И остава само статистиката. И болката на близките.

Е, понякога се появяват и едни експерти по безопасност, които се накачулват като лешояди при подобни инциденти и изнудват държавата за още пари на вятъра, за още един скъп доклад, за още едно звено по пътна безопасност. А македонците, наш братски народ, днес скърбят заедно с нас. Поне в мъката си сме заедно, нали?

Уроците са за нас, живите. Нека не оставяме смъртта да бъде просто черна статистика. Да се смирим и да се помолим. И да променим това, което трябва. За да няма други такива автобуси. За да няма повече жертви на пътя. За да няма почернени майки и бащи.

Още по темата: общо новини по темата: 90
07.03.2024 »
22.11.2022 »
17.10.2022 »
21.04.2022 »
08.04.2022 »
12.01.2022 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Моби, явно не знаеш съставките на напалма - напалмов прах и.... нафта - ама чукча писател, чукча не читател :))))
0
 
 
може би гришно сме гласували - та това!
-1
 
 
И какво като има туби с нафта? Разберете, че нафтата е най-трудновъзпламенимото гориво. Дори и да успеете да я запалите с огън, няма да има експлозия. Взривът е от друго! Или спугана гума, или спукан маркуч. Защо не и бомба. Горивото на автобуса в случая няма нищо общо с трагедията.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: