Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всеки втори българин живее с 400 лева на месец
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:13 / 09.03.2020Коментари (0)462
©
Само 11,7% от населението в страната има доходи над 805 лв. на месец, показват данните на Националния статистически институт. Оказва се, че около 820 хил. българи могат да се похвалят с месечни доходи, които стигат за покупката на един голям хладилник, без да избират от луксозните модели.

Средният годишен доход на човек е 6013 лв., което прави по 501 лв. на месец, показват последните официални данни на НСИ. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за страната достигна 1349 лв.

Но парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове. Затова дори един от родителите да получава висока заплата, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително, пише "Труд“.

За да има по-ясна картина за доходите в страната, от НСИ са разделели домакинствата на 10 групи, като в първата попадат хората с годишни доходи до 2460 лв., което прави до 205 лв. на месец. А в последната са гражданите с месечни доходи над 805 лв. Оказва се, че с под 205 лв. на месец живеят 8,9% от българите, или 5,7% от домакинствата.

Населението на България е малко под 7 млн. души и се оказва, че близо 400 хил. граждани преживяват с под 205 лв. на месец. Най-голям дял от българите – 30,3%, имат месечни доходи между 280 лв. и 430 лв. А всеки втори живее с по-малко от 430 лв. на месец, като в тези доходи влизат освен заплатите и всички получавани от домакинството пенсии и социални плащания.

В България дори 11-те процента най-заможни граждани имат доста ниски доходи на фона на стандартите в ЕС. Средният годишен доход на тези 820 хил. българи, които влизат в групата на хората с най-големи финансови възможности, всъщност е 13 634 лв., което прави малко над 1130 лв. на месец.

Така, ако в семейството има две деца, заплатите на двамата родителите трябва да са общо над 4500 лв. и те да живеят отделно от бабите и дядовците, за да влязат в групата на най-преуспелите 11,7% от населението.

Любопитното е, че най-много заеми взимат хората с най-високи доходи. Причината за това е, че те купуват жилища и коли и съответно могат да си позволят голям кредит, който да изплащат. Но много заеми взимат и най-бедните, които по този начин се опитват за закърпят семейния бюджет.

Най-много пари в банките естествено трупат хората с най-високи доходи. Домакинствата от най-заможната група спестяват на влог в банка средно по 2450 лв. за година, докато бедните не могат да спестят почти нищо.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: