Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Всеки пети у нас е имал леко психическо разстройство
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:12 / 19.10.2016Коментари (0)379
©
1% от населението страда от тежки психически разстройства, а почти 20% или всеки пети у нас е имал някакъв тип леко психическо разстройство, като в най-честия случай то се изразявало в агресия или тревожност. 

Информацията съобщиха от Националния център по обществено здраве и анализи. Всеки един българин може да каже, че някога се е сблъсквал с леки форми на тревожност и депресия, които не могат да увредят функционирането на организма, но могат да намалят работоспособността на хората. За съжаление обаче джипитата у нас, обучени да разпознават пациентите с психични разстройства, са едва 400. 

Един от основните проблеми на психиатричната помощ в България е свързан със средствата, които се дават за нея и според анализатори са крайно недостатъчни. У нас за психично здраве се разходват само 2% от общите средства за здравеопазване, информира доц. Христо Хинков, директор на центъра. 

Той добави, че от центъра предлагат нов проект на Национална програма за психично здраве. "Тази програма не е уникална. Основната цел е да може психиатричната услуга да бъде въведена сред обществото и да бъде интегрирана в общата медицинска дейност. Това на практика означава разкриване на повече психиатрични клиники в общопрофилни болници; преформулиране на профила и ролята на сегашните психиатрични институции. 

Големите психиатрични болници, които имаме, до голяма степен изпълняват приютни функции. По наши данни една голяма част от хората там нямат нужда от активно лечение и са настанени, защото няма къде да отидат", обясни доц. Хинков. Друг елемент от новата програма е насочен към честите психични разстройства, добави доцентът. "От чести разстройства боледува огромен дял от нашето население. 

Почти всеки може да каже, че някога в живота си е имал състояние на повишена тревожност, на безсъние или лека депресия, която не му е давала възможност да се изявява достатъчно пълноценно. Тези разстройства не увреждат социалното функциониране до степен да отпадне човек от обществото, но те намаляват работоспособността, производителността на труда дори, и влошават качеството на живот. 

Така че тази програма е обърната и към този тип разстройства чрез разкриване, например, на центрове за лечение на хранителни разстройства", поясни още специалистът. От центъра припомниха, че към момента психиатричните стационари у нас се финансират на исторически принцип от здравното министерство. Специалисти в областта са убедени, че е необходимо здравната каса да поеме този разход, като той бъде заложен в клинични пътеки.


Източник: 24 часа






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евровизия 2023 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: