Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Време е за националния събор на Рожен, очакват се хиляди българи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:56 / 15.07.2016Коментари (0)697
© Blagoevgrad24.bg
В местността Рожен в Родопите се открива Националният събор на народното творчество и животновъдство "Рожен - 2016". В проявата ще вземат над 4 хиляди фолклорни изпълнители от страната и чужбина. 

Очаква се събитието да бъде посетено от над 300 хиляди души. Огромен трикольор с тегло от 800 кг бе разпънат за събора на площ от 8 декара.

Съборът започва днес от 10:30 часа на Роженските поляни с концерт, в който ще участват фолклорният ансамбъл "Родопа" - Смилян, сборни гайдарски оркестри от "101 каба гайди", "100 каба гайди" и др.

Председателят на парламента Цецка Цачева ще отправи приветствие и тържествено ще открие фолклорния събор. След това по традиция ще прозвучи песента, която се смята за химн на Родопите - "Бела съм, бела, юначе".

В продължение на три дни ще бъдат представени народна музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии, както и традиционни български занаяти. 

Съборът включва национален фолклорен конкурс "Рожен", етнографски и музейни експозиции, изложение на селскостопанска и горска техника, на млечни и месни продукти, био храни и напитки, народни игри.

Заради Роженския събор се ограничава движението през прохода "Рожен" през периода 15 - 18 юли. С цел спокойното провеждане на събитието и недопускане на пътни инциденти и нарушения на обществения ред, полицията предприема допълнителни мерки. 

В района на събора ще патрулират униформени служители, движението там ще се регулира от пътни полицаи.

Създадена е времена организация на движението на моторни превозни средства и алтернативни маршрути:

От 6 часа на 15 юли до 6 часа на 18 юли се ограничава движението на превозни средства през прохода "Рожен", в участъка от път ІІ-86 Пловдив - Чепеларе - Соколовци - Смолян, от отклонението за курортен комплекс Пампорово до с. Соколовци. Въвежда се временна организация за движение по направленията Пловдив - Смолян и Смолян - Пловдив. 

Транзитно преминаващите моторни превозни средства могат да използват маршрута: Проглед - к.к. Пампорово - Смолян - Соколовци и обратно. През този период, отпада забраната за движение на МПС с маса с товар над 3,5 т. по републикански път ІІІ-8641 Пампорово - Смолян.

Промените в режима на движение ще се сигнализират с пътни знаци и указателни табели, а водачите ще бъдат пренасочвани от пътни полицаи. В района на събора движението ще се регулира от служители на МВР.

Поради очаквания повишен трафик по път II-86 Пловдив - Смолян, е препоръчително водачите на товарни автомобили да използват следните обходни маршрути: 

- Пловдив - Кричим - Девин - Стойките - к.к. Пампорово - Смолян и Пловдив - Кърджали - Ардино - Смолян и обратно.

От ГД "Национална полиция" припомнят на шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват стриктно изградената сигнализация и указанията на контролните органи.

 



Източник: Дарик

Още по темата: общо новини по темата: 8
05.08.2016 »
22.07.2016 »
18.07.2016 »
16.07.2016 »
09.07.2016 »
05.07.2016 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: