Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Военни учения изплашиха цацата, изпокри се и сафридът
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:40 / 19.08.2017Коментари (0)474
© Blagoevgrad24.bg
Военните учения изплашиха цацата, а заради вятъра и топлото море се е изпокрил и сафридът, разказаха пред "Труд" рибари от Варна. Прясна черноморска риба на голямата борса в морската столица от десетина дни няма. Някои търговци са спуснали кепенци, а други предлагат само замразена скумрия от Норвегия и жив шаран от близките язовири в региона. Според някои въдичари сафридът е мигрирал към Украйна заради по-студените води там, а и защото е подгонен от по-големите риби, които идват у нас през Босфора – лефер и паламуд. Миналата година те дойдоха още в началото на август, а сега се очакват след двадесетина дни.

Ситуацията е по-добра по Южното Черноморие, похвалиха се рибари от Бургас и Царево. Там има добър улов за дребен паламуд, т.нар. "циганка“ и се очаква скоро да започне богат есенен урожай на едри екземпляри. В родното море идва и дребен чернокоп по 150-200 грама и се охранва до над 300 грама. По-скъпите кръчми във Варна го предлагат пресен по 15-16 лв. за порция от 400 грама.

Вместо наша прясна цаца крайбрежните капанчета пробутват по-едра размразена балтийска трицона, особено на туристи, които нямат и хабер от рибарлък. Замразената скумрия на варненската борса върви по 5.50-6 лева за килограм, замразен хек по 6.80 лева, сьомгова пъстърва по 12 лв., кило скариди по 15 лева, живи раци – 7 лева, пресни миди от фермите в Кранево и Българево – 3 лева. Замразената кая е 4-5 лева, балтийският хариб -4.50 лв. 

Пресният шаран път струва 7.50 лв за килограм. Намират се и пресен лаврак и ципура от Гърция по 15 лева за килограм. В момента дефицитен е калканът, защото цената му е ниска, а се очаква наесен на борсата в Истанбул, където го изнасят, да стигне 40 долара за килограм. Рано сутрин преди да са наскачали за проверка контролните органи мургави търговци предлагат край пазара прясна писия, която още мърда, за 20 лева за кило. Най-много рибарите я ловят на устието на река Камчия и по-малко се намира във Варненското езеро или срещу "Карантината“в Аспарухово.

На рибната борса "Краснодар“ в Бургас пък буквално ври от морски дарове. 6 лева върви прясното попче, а черноморският сафрид – 10 лева. Това са двете пресни риби, които в момента се ловят в Черно море. Попчето на рибната борса, може да се намери и чистено на същата цена. Черноморски едър паламуд, който е от миналата есен, върви по 10 лева. Калканът държи 20 – 25 лева. Сьомговата пъстърва е 12 лева, българската е с два лева по- евтина. 8 лева е чернокопът.

Барбунът е по 7 лева. Пресен сафрид има и по 9 лева, но турски. Кефалът е 10 лева, 10 лева е и зарганът, сулката- 5 лева, лангуста- 10 лева, хекът от Аржентина върви по 7 лева килото. Има и цаца по 3 лева, толкова са и черните миди с черупки. Чирозът върви 15- 20 лева, а перките от скат – 12 лева.

8. 50 лева струва филето от акула (от Русия), 8 лева е розовата треска. 20 лева са калмарите от Китай, 13 лева са тези от Нова Зеландия. 30 лева е сьомгата, нарязана, а октопод от Мароко може да се намери по 20 лева. 10 лева са скаридите, а речните раци са по 20 лeва.

Заради липсата на пресен улов това лято замря уличната нелегална търговия с риба във Варна. От началото на сезона в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) не е постъпил нито един сигнал за подобно нарушение. Предишни години макар и трудно инспекторите хващаха прекупвачи, които с колички разнасяха трицона и малки попчета из малките улички около Колхозния пазар и в кв. "Аспарухово". Нелегалните търговци се снабдяваха от рибари призори на кейчетата под Аспаруховия мост и с викове "Рибе, рибе“ обикаляха кварталите в търсене на наивни клиенти, готови да броят 3-4 лв. за кило накацана от мухите риба.

Не секват обаче другите нарушения в магазини и заведения, предлагащи морски продукти. Най-често инспекторите от ОДБХ откриват в хладилниците риба заедно с други продукти, морски дарове без етикет или с изтекъл срок на годност, рибни заготовки без партидни номера и маркировка. Случва се да засекат и неправилно размразена риба в ресторантите. Заради такива провинения от началото на лятото са конфискувани и унищожени 57 кг риба и 21 кг миди.

Съветът на експертите е потребителите да се въздържат да консумират пресни миди с едри ядки. Причината е, че през лятото потреблението скача и лицензираните мидени ферми не смогват с доставките. Затова по заведенията и в големите търговски вериги пресните чисти миди са с дребни ядки. Видите ли големи, значи са от езерото, където водата е мръсна, съветват рибари.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: