Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Внимавайте: Продавачките с голям маникюр могат да ни докарат много зарази
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:09 / 17.07.2023Коментари (0)195
©
Илюстративна снимка
През лятото основният проблем са високите температури. Това благоприятства развитието на микроорганизми в храните. Това каза пред "Телеграф" д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог и експерт по качеството и безопасността на храните.

"Това е основното предизвикателство и съответно трябва да се съобразяваме с него. Например месото, независимо дали е червено или е риба или миди, трябва да е в хладилник. Всички месни и млечни продукти трябва да се прибират на студено при външна температура от над 25 градуса и да се съхраняват на закрито. Единствено на рибните пазари може да се продава, но уловът трябва да е в лед и да се разпродава за час-два веднага след като се извади от морето. Само за това има изключение, но при всичко останало трябва да се внимава. Не трябва да се купува и от бусове, които са край пътя, на които са провесени рибите. Защото консумацията на този продукт може да ни докара хранително разстройство", подчерта той.

Има ли рискове при консумацията на царевица от уличните обекти?

"Царевицата обикновено се съхранява в един котел, пълен с гореща вода. В случая това е безопасно. Хубаво е обаче човек да внимава отново за хигиената на обекта. При тях също има чашки, които стоят върху витрината, както и лъжички и се прашат. Общо взето, това, което важи за сладоледа, тоест да са покрити съдовете за сервиране и да са опаковани отделно лъжичките, трябва да се спазва и от производителите на царевица. В случая това не е толкова рисков продукт, ако хигиената на търговеца и количката е добра. Хубаво е да се гледат ръцете на човека, който продава, или на готвача в заведението. Ако няма ръкавици, трябва да се види дали няма маникюр. Голям маникюр – голям риск. Това е задължително условие за хигиената в даден обект. Аз колкото пъти съм виждал готвач с дълги нокти, защото вече и много мъже поддържат по-дълги нокти в заведение, всеки път правя забележка", обясни специалистът.

Абсурдно е на жегата да се съхраняват млечни продукти. Ако няма място за съхранение на сиренето и маслото, изобщо не би трябвало да се употребяват, категоричен бе той.

"Самата царевица не е толкова рискова, но гарнирането й с масло и пармезан, престояли на висока температура, представлява сериозен риск. Не би трябвало сирене да стои на 30 градуса цял ден. Същото се отнася и за маслото. Не би трябвало и майонезата да стои на слънце", каза д-р Сергей Иванов.

За какво още трябва да внимаваме през летните месеци?

Друг хранителен продукт, за който е хубаво да следим за правилно съхранение, са плодовете и зеленчуците. Като цяло те не се държат в хладилник, но през лятото трябва да се предлагат от хладилни витрини.

"Особено тези, които са нарязани, като дини, пъпеши, ананас и всички други. Всички тези плодове, ако са нарязани и оставени на сергията, както го правят на морето, това е също покана към микроорганизмите. Те имат високо водно съдържание, богати са на прости захари, обичайно са нарязани с мръсни прибори. Затова всички тези плодове трябва да се съхраняват в хладилник или витрина на по-ниска температура. Също така фрешовете са много рисков продукт. Защото освен че плодовете трябва да са здрави и пресни, но и допълнителен фактор за риск е минаването им през машината. Защото има много части, които трудно се почистват и съответно много често по тях остават парченца и се развиват отново микроорганизми. Освен това готовият продукт трябва да бъде консумиран до няколко часа. Затова готовите фрешове се държат в хладилна витрина и върху лед. Обичайно у нас, каквото не се продаде на единия ден, се изкарва следващия ден, а това е опасно", каза д-р Иванов.

Повечето търговци, които продават на сергия плодове, твърдят, че ги разпродават за няколко часа и за другия ден нищо не остава. Но хората трябва да са наясно, че дори вкъщи, когато навън е много топло, трябва да съхраняват плодовете в хладилник, а не на стайна температура.

Още по темата: общо новини по темата: 1105
05.02.2024 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
предишна страница [ 1/185 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
Катастрофа с президента на Иран
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: